La Conselleria d’Agricultura ja està fent els primers passos per a la creació d’una agència autonòmica de control alimentari que servirà tant per a aportar major transparència als mercats agraris, com per a combatre pràctiques comercials abusives com les denominades vendes “a pèrdues” i “a resultes”.

Així ho ha anunciat la consellera d’Agricultura, Desenvolupament rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, als principals dirigents del sector valencià durant la reunió que ha mantingut, al costat de la direcció del departament agrari de la Generalitat, per a analitzar l’evolució i conjuntura dels diferents cultius.

La posada en marxa d’una entitat autonòmica d’aquestes característiques s’inscriu en el marc de la recent reforma de la Llei de la Cadena Alimentària, on s’incrementa el catàleg d’accions comercials deslleials i s’inclouen noves infraccions a fi d’augmentar la protecció de la baula més feble d’aquesta, és a dir, els agricultors.

“Ja tenim molt avançat el projecte que ens servirà com a punt de partida per a crear aqueixa agència valenciana de control -ha explicat Mollà- que està cridada a convertir-se en un instrument capaç d’aportar transparència a la formació dels preus i, sobretot, d’evitar, mitjançant l’establiment d’un règim sancionador per a possibles infractors, determinades pràctiques abusives que es donen tant en el camp com en els punts de venda i en les quals el gran perjudicat sempre és l’agricultor”.

Les dues pràctiques més habituals, sovint denunciades per les organitzacions agràries, i que es pretén combatre a través de la nova entitat són les anomenades venda “resultes” (sense un preu en el camp prèviament pactat entre el comprador i el venedor) i venda “a pèrdues” (quan en el punt de venda s’ofereix al públic un producte alimentari a un preu inferior al pagat per la seua adquisició).

Durant la trobada amb els dirigents agraris, a més de la consellera Mireia Mollà, van participar el secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Roger Llanes, i els directors generals David Torres, Antonio Quintana i María Teresa Cháfer.

Un altre dels aspectes rellevants abordats durant la reunió s’ha referit a les inversions escomeses en sanitat vegetal que enguany, i sense incloure les despeses derivades del projecte d’ampliació de la bioplanta de Caudete de las Fuentes, superaran els 26 milions d’euros per a combatre plagues com el cotonet de Sud-àfrica, la Ceratitis capitata, l’arna de la vinya o la *avispilla de l’ametler.

Roger Llanes va destacar sobre aquest tema “l’enorme esforç inversor que està realitzant la conselleria en aquest apartat, perquè sabem que la protecció dels cultius resulta indispensable perquè els agricultors puguen disposar dels seus productes en les condicions més idònies”.

També va posar en relleu l’augment global del 4,5% -fins als 494 milions d’euros- que ha experimentat el pressupost de la conselleria d’Agricultura i Emergència Climàtica en el seu conjunt, al mateix temps que l’increment en l’apartat corresponent a l’agricultura i el desenvolupament rural s’ha concretat en un 9,7%, fins a aconseguir la xifra de 274 milions.

Finalment, es va passar revista al comportament de les principals campanyes dels cultius durant el present exercici, amb especial incidència en l’anàlisi de la temporada citrícola i les dificultats amb les quals s’està trobant.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia