La Generalitat Valenciana traslladarà aquest dilluns al Ministeri d’Hisenda les al·legacions a la proposta de finançament autonòmic sobre el càlcul de la població ajustada que ha elaborat el Comité d’experts de les Corts.

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat com un èxit que s’haja aconseguit la unitat i la cohesió de totes les forces polítiques valencianes i de la Plataforma per un Finançament Just en defensa d’un model que pose fi a la discriminació actual.

“La imatge de cohesió que llancem permet allunyar aquesta qüestió del debat polític per a centrar-la en la defensa dels interessos dels valencians amb rigor, contundència i arguments i anàlisis tècniques”, ha defensat.

El fonamental, assegura, és que, malgrat que recull les reclamacions valencianes d’un sistema més simple, transparent, equitatiu i amb més recursos, és “perfectament vàlid” perquè puga ser assumit pel conjunt de CCAA perquè no defensa privilegis concrets per als valencians, sinó que garanteix l’equitat i la igualtat en el repartiment, “com estableix la Constitució”.

Soler ha demanat al Ministeri un debat “assossegat” per a abordar al més prompte possible la reforma del model de finançament autonòmic, i que, una vegada començat a treballar amb el criteri de repartiment, es coneguen la resta d’elements i concretar “si s’eliminaran finalment la resta de fons o com es determinarà la població ajustada”.

REIVINDICACIONS VALENCIANES

La població ajustada com a variable principal de repartiment dels recursos de nou model és una de les reivindicacions principals de la Generalitat, però l’anàlisi de càlcul plantejat pel Ministeri no és del tot satisfactori, per l’ha plantejat alternatives i variables que evitaran distorsions.

-Població: Advoquen per eliminar les variables no poblacionals, en referència a la proposta de reduir del 3-4% el pas de les variables correctives al 0%. També els costos fixos, que podrien generar “asimestríes inacceptables”.

-Recursos dinàmics: Necessitat que el nou sistema siga dinàmic per a poder analitzar les necessitats de despesa permanentment i anar augmentant la dotació de recursos conforme siga necessari.

-Deute autonòmic: El nou model ha d’incloure una solució per al deute autonòmic derivat de l’infrafinançament i un mecanisme transitori fins que s’aconseguisca la compensació de l’infrafinançament valencià.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia