Aquest dilluns, 31 de gener, entren en funcionament els nous títols de transport SUMA de la Autoritat de Transport Metropolità de València (*ATMV), que integren per primera vegada, en una sola targeta i amb el mateix preu, tot el transport públic de l’àrea metropolitana de València: Metrovalencia, Metrobus, EMT i Renfe-Rodalia.

La posada en marxa d’aquesta reivindicació de la societat valenciana té com a objectiu aconseguir una mobilitat més senzilla i còmoda, alhora que permet una important rebaixa de les actuals tarifes i contribueix a avançar cap a una mobilitat més sostenible. Aquesta rebaixa de preus és conseqüència, al seu torn, de la simplificació dels plans zonals en l’Àrea Metropolitana de València dels diferents operadors. L’estalvi que les persones usuàries variarà entre un 11% i un 55% en comprar els títols SUMA 10, els bons de deu viatges; entre el 23% i el 40% en comprar el títol SUMA Mensual i, a més, amb el títol SUMA Mensual Jove se li afegirà un 15% de descompte addicional als preus del SUMA mensual.

A aquest benefici econòmic, a més, se li afig la possibilitat de fer un transbord gratuït entre les diferents formes de transport en l’interval de 90 minuts per a una zona i 110 minuts per a dos, la qual cosa fomentarà la intermodalitat en el transport públic. Per exemple, a partir del pròxim dilluns una persona que desitge desplaçar-se de Benetússer a València podrà triar si prefereix viatjar en Rodalia o Metrobus i, a més, tindrà inclòs un transbord gratuït en Metrovalencia o EMT, pagant 0,8 € el viatge. Fins ara, si aqueixa persona anava a viatjar, per exemple, en Renfe Rodalia fins a l’Estació del Nord i després anava a desplaçar-se amb metro estava pagant pel bitllet de rodalia i pel bitllet de metre.

A l’avantatge de poder viatjar amb un sol bitllet en Metrovalencia, Metrobus, Rodalia o EMT caldrà sumar-li l’entrada en vigor de la simplificació zonal, en passar de quatre zones geogràfiques a dues zones flexibles, a part de l’aeroport. Hi haurà parades que estaran en la zona A, unes altres en la B i, algunes, en unes àrees denominades de “solape”, integrades per estacions que poden estar en totes dues zones. Les persones usuàries només hauran de mirar el mapa zonal per a determinar quin tipus de títol de transport necessiten per a desplaçar-se de la seua parada d’origen a la de destinació, la qual cosa fomentarà l’ús del transport metropolità. A partir del 31 de gener i gràcies a aquesta mesura aproximadament el 90% dels viatgers i viatgeres es mouran amb títols d’una zona únicament.

Per a facilitar la integració tarifària, en la qual la Generalitat Valenciana ha invertit 20 milions d’euros, els títols SUMA 10 es podran adquirir en tots els punts de venda habituals on es compren els títols propis dels operadors (quioscos, estancs i màquines automàtiques de Metrovalencia i Renfe). A més, aquest nou títol de deu viatges es podrà carregar en les antigues targetes Móbilis, per la qual cosa no serà obligatori comprar nous suports.

Què és SUMA?

SUMA són els nous títols integrats de la Autoritat de Transport Metropolità de València (*ATMV) que permeten viatjar amb una mateixa targeta en Metrovalencia, EMT, Rodalia i MetroBus. Ja pots recarregar la teua targeta amb el títol SUMA 10 (10 viatges) o sol·licitar un abonament SUMA Mensual o SUMA Mensual Jove.

Quins avantatges té la targeta única SUMA?

Amb una mateixa targeta, de forma més senzilla i per menys preu pots viatjar en *Metrovalencia, EMT, *MetroBus i Rodalia de Renfe i, a més, pots fer un transbord gratuït entre diferents formes de transport.

Quant baixen les tarifes?

Les tarifes baixen entre un 11% i un 55% si es comparen amb els anteriors títols de la *ATMV. S’ha produït una doble baixada de preu, ja que, a més de la reducció de zones, es rebaixen les tarifes de les dues noves. Així mateix, s’han baixat els preus dels abonaments mensuals.

He de comprar una nova targeta?

Progressivament es posarà a la venda en tots els punts habituals un nou disseny de targeta, però no és necessari comprar un nou suport. Pots recarregar la teua antiga targeta Móbilis amb els nous títols. Només serà necessari comprar una nova targeta si actualment tens una TuiN personalitzada per a obtindre els nous títols SUMA.

On puc comprar els nous títols SUMA?

En el cas els bons de 10 viatges (SUMA 10) es poden comprar en tots els punts de venda habituals (quioscos, estancs, oficina de la ATMV, oficines i màquines automàtiques de *Metrovalencia, Renfe…) Per a sol·licitar una SUMA Mensual o una SUMA Mensual Jove tens tres opcions: fer-ho presencialment en quioscos o estancs; fer-ho presencialment en la OAC de l’ATMV situada en l’estació de Colón, demanant cita prèvia a través de la web de la *ATMV; i de manera en línia a través d’aquesta mateixa web: atmv.gva.es

Quant temps dura el transbord gratuït?

En el cas del SUMA 10, el transbord gratuït es podrà realitzar en 90 minuts si es viatja en una zona o en 110 minuts si es viatja en dues zones. Per exemple, es podrà anar a València des de Puçol en Rodalia o *MetroBus i accedir gratis a un autobús de l’EMT o a un metre de Metrovalencia en arribar a la capital. En el cas del SUMA Mensual els viatges i transbords són il·limitats durant el seu període de validesa.

Quan faça el transbord gratuït entre diferents mitjans de transport, cal tornar a validar el títol de nou?

Sí, cada vegada que et puges a un mitjà de transport diferent és necessari validar el títol de transport perquè es considere el títol com a vàlid.

Quin és el preu del SUMA Mensual Jove?

El benefici d’aquest abonament per als titulars del Carnet *Jove és d’un 15% de descompte sobre el preu de venda del SUMA Mensual.

La targeta Tuin, la TuiN Jove, la Gent Major, seguiran en vigor?

Sí, continuaran existint per a viatjar només en *Metrovalencia i amb les tarifes fixades per Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana.

Quant al bonometro de 10 viatges actual de *Metrovalencia, amb la nova targeta, deixarà de funcionar i caldrà comprar la nova targeta?

El Bonometro ja no es podrà adquirir a partir del 31 de gener, però podràs utilitzar els viatges que et queden durant els 6 mesos següents. Una vegada esgotats els viatges en aquest mateix suport podràs cagar el nou títol: SUMA 10.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia