El grup municipal Compromís Bétera ha registrat una proposició en defensa de l’agricultura valenciana en la qual s’insta al govern central a defensar davant la Comissió Europea la revisió de l’acord amb Sud-àfrica posant especial atenció al sector de la citricultura valenciana.

A l’octubre del 2022 es compleix el termini de cinc anys que permet la revisió del Tractat entre Sud-àfrica i la Comissió Europea. En este termini, la Unió Europea pot presentar propostes de modificació, en cas que s’haja demostrat perjudicial per als Estats membres o que no s’hagen complit els paràmetres establerts.

Segons explica Cristina Alemany, portaveu de Compromís per Bétera “és evident que el Tractat amb Sud-àfrica ha sigut greument perjudicial per a lagricultura valenciana amb importacions que han suposat una competència deslleial. Estem en un moment crucial en el qual el tractat sha de debatre i revisar, i hi ha una oportunitat clau perquè les demandes del sector satenguen per part del govern de l’Estat i la Unió Europea, amb lobjectiu de millorar les condicions en les quals competim”.

La proposició de Compromís fa èmfasi en els greus perjudicis econòmics als quals s’ha vist afectada la citricultura, com també els efectes devastadors de l’entrada de noves plagues. A més, consideren una “contradicció” la importació de grans quantitats de cítrics procedents de Sud-àfrica en contraposició amb els objectius de neutralitat climàtica i la necessària evolució del sistema alimentari cap a un model sostenible.

Des de Compromís s’ha volgut posar en valor la tasca que s’està realitzant des de la Conselleria d’Agricultura liderada per Mireia Mollà, ja que segons afirmen per primera vegada en els comptes de la Generalitat es disposa d’una línia d’ajudes per als agricultors afectats per la plaga del cotonet. A més daixò el País Valencià és el que més diners aporta a l’assegurança agrària per ajudar els productors, com també és necessari recalcar l’aposta de la Conselleria en la lluita biològica contra les plagues, que es traduïx en la important inversió de 14 milions en la reconversió del Centre de Caudete de las Fuentes com a centre de referència europea en la lluita biològica”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia