Des de l’any 1964, cada 30 de gener se sol commemorar el Dia Escolar de la Pau i la No Violència (DENYP). Es va triar aquesta data pel fet que va ser la data en què van matar a Mahatma Gandhi, líder nacionalista i espiritual de l’Índia i principal figura de la resistència pacífica en el món.

Als països en els quals el 30 de gener coincideix amb període de vacances se celebra el 30 de març o algun dels dies pròxims a aqueixes dates.

En 1998 la ONU va proclamar el Decenni Internacional per a una Cultura de la Pau (2001-2010). En aqueix moment, el Dia Escolar de la Pau i la No Violència portava ja 36 anys practicant-se en centres escolars de tot el món.

Per a Gandhi, la pau no era només una postura acomodatícia per a evitar conflictes. Per a ell, la pau era l’únic camí que havien de recórrer els éssers humans, per a continuar evitant tant de mal, tant de mal i tanta injustícia en el Món.

Per aquesta raó en 1964 el professor, poeta i pacifista mallorquí, Llorenç Vidal, va decidir portar a les aules el pensament de Gandhi i des de llavors se celebra aquest dia. De fet, hi ha un himne per a aquest dia, que es diu Germans de les estreles, amb lletra de Llorenç Vidal i música de Andreu Bennàssar.

El dia de la pau busca sembrar valors en l’alumnat, amb l’objectiu de crear homes i dones que preferisquen parlar en comptes de colpejar, conciliar en comptes de cridar i unir-se en comptes de competir ferament els uns contra els altres: cultura de pau.

A Bétera, els centres educatius també solen celebrar aquesta data cada any amb diferents accions. Els escolars també han celebrat aquesta data enguany. Així ho hem pogut veure en les Xarxes Socials d’alguns centres. Per exemple, en el Col·legi Parroquial Marqués de Dos Aguas cada classe va preparar aquest dilluns, 31 de gener, una recepta amb uns ingredients molt originals, amb els quals, van crear uns aliments que fomentaren La Pau en el Món. En el Col·legi Nuestra Señora del Carmen també van dissenyar un Món ple de pau. En el Complejo Educativo Mas Camarena van celebrar-ho amb danses del Món per a simbolitzar la integració de totes les cultures del món, música i missatges escrits pels alumnes. Habitualment, el CEIP Lloma del Mas i el CEIP Camp de Túria també celebren amb diferents accions aquest dia. D’altra banda, els més xicotets de Bétera van omplir el passat divendres, 28 de gener, les aules de les Escoletes Municipals de coloms i mans de colors. L’Escoleta Xiquets i Josefa Guardiola van apostar per fomentar els valors que contribuïsquen a un entorn pacífic dels xiquets i xiquetes d’edats primerenques amb activitats i manualitats.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia