La Generalitat Valenciana ha activat la convenció ciutadana que permetrà establir les bases del futur Pla Valencià d’Acció per a la Salut Mental amb l’enviament de cartes convidant a participar en la mateixa a 9.000 persones seleccionades per sorteig a partir d’una mostra descriptiva de la població de la Comunitat Valenciana. D’elles eixiran, també a través d’un mostre significatiu, 70 persones, amb els seus suplents, que seran les que participen finalment en la convenció.

Així ho ha explicat el comissionat de Presidència de la Generalitat per al Pla Valencià d’Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, Rafael Tabarés, després de la reunió mantinguda amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.

El president ha indicat que la iniciativa cerca teixir “totes les aliances possibles” per a elaborar un “gran pla” i a més contribuirà a “superar la invisibilitat d’un dels greus problemes que té aquesta societat” i que ha aflorat de manera especial durant la pandèmia.

Tal com ha subratllat el responsable del Consell, l’actual situació d’emergència sanitària ha fet visible “un elefant que era a l’habitació, que és la salut mental, arraconada de les grans prioritats de la salut pública” durant molt de temps. Per això, ha destacat la importància d’aprofitar les lliçons que deixa la pandèmia per a a “posar en el lloc que correspon” a l’atenció a la salut mental.

Per part seua, Rafael Tabarés ha subratllat que “la pandèmia ho ha canviat tot” i “no podem mirar cap a un altre costat”, perquè s’està posant sobre la taula “un tret essencial de la condició humana, que és la necessitat de cuidar-nos”. Com ha indicat, “la situació és molt difícil, per a molts, dramàtica, però també estem respirant una atmosfera d’esperança, d’expectativa, de possibilitat de canvi, d’eixir junts de tot això; per això, és important participar en aquest procés deliberatiu, pioner a nivell mundial”.

Les sessions s’iniciaran el 5 de març

Els 70 ciutadans i ciutadanes participaran en quatre sessions que arrancaran el 5 de març i se celebraran al llarg d’aquest mes, en les quals escoltaran persones expertes, familiars de persones malaltes i representants del món acadèmic, de manera que, al final del procés, ja a l’abril, puguen emetre una resposta raonada de forma consensuada a la qüestió plantejada: Com ha d’abordar-se la salut mental, drogodependències i conductes addictives en la Comunitat Valenciana? La resposta a aquesta pregunta es realitzarà amb l’emissió d’una sèrie de recomanacions que s’elaboraran de manera col·lectiva sota el principi del consens i seran validades en sessió plenària.

Posteriorment, durant abril i maig es posaran en marxa comissions de treball amb persones expertes, familiars i diferents entitats implicades en l’atenció a la salut mental per a realitzar una proposta de redacció del pla de salut mental, treball que serà supervisat per un comité de seguiment amb la finalitat d’aconseguir un text que “vaja més enllà” perquè “dure en el temps” i compte també amb la participació dels grups polítics.

El procés de selecció ha inclòs un sorteig cívic realitzat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, que ha obtingut una mostra de 9.000 persones mitjançant un mostreig sistemàtic ordenat atenent les variables de nivell de renda, pertinença a l’àmbit urbà o al rural, edat, sexe, província i departament de salut de residència.

De totes les persones que emplenen la inscripció via web o de manera telefònica, la qual cosa hauran de fer abans del 14 de febrer, es realitzarà una segona estratificació anonimitzada, de la qual eixiran 70 membres titulars i 70 suplents també a través d’una mostra demogràfica i socialment descriptiva de la població de la Comunitat Valenciana. El resultat d’aquest segon mostreig serà notificat a les persones integrants de la convenció mitjançant correu electrònic.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia