Cada 04 de febrer se celebra el Dia Mundial contra el Càncer, promogut per La Organització Mundial de la Salut, el Centre Internacional d’Investigacions sobre el Càncer (CIIC) i la Unió Internacional contra el Càncer (UICC) amb l’objectiu d’augmentar la conscienciació i mobilitzar a la societat per a avançar en la prevenció i control d’aquesta malaltia.

El càncer és una malaltia que fa que un grup de cèl·lules de l’organisme cresquen de manera anòmala i incontrolada donant lloc a un embalum o massa. Això ocorre en tots els càncers excepte en la leucèmia (càncer en la sang).

Si no es tracta, el tumor sol envair el teixit circumdant i pot provocar metàstasi en punts distants de l’organisme disseminant-se a altres òrgans i teixits.

Aproximadament s’estima que un de cada dos homes i una de cada tres dones tindrà càncer en algun moment de la seua vida. Cada any es diagnostiquen en el món més de 14 milions de casos nous i la malaltia provoca 9,6 milions de morts a l’any.

Amb aquestes xifres, és molt probable que nosaltres mateixos o algú de la nostra família tinguen càncer en algun moment de les seues vides. Per això es tracta d’una qüestió que ens afecta a tots.

Existeixen molts tipus de càncer que una persona pot desenvolupar, a causa de causes múltiples. En molts casos, els factors de risc no poden modificar-se, però al voltant d’un terç dels casos de càncer poden evitar-se reduint els factors de risc principals. Els factors de risc no modificables són l’edat o la genètica. Els factors de risc que sí que podem controlar són, entre altres:

  • Consum d’alcohol, tabac i drogues.
  • Alimentació i dieta.
  • Activitat i exercici físics.
  • Radiacions o exposició a substàncies cancerígenes.
  • Determinades infeccions.

La detecció precoç adquireix en el càncer una importància fonamental, de manera que existeixen determinades proves diagnòstiques que garanteixen agafar a la malaltia en un estadi molt primerenc, amb la conseqüent probabilitat de curació. És el cas dels exàmens de càncer colorectal, pulmó, mama i cervical.

El tema de la campanya per a 2022 – 2024 és “Per unes cures més justes”. S’ha creat el hastag #PorUnosCuidadosMásJustos.

Amb això, es pretén comprendre i reconéixer les desigualtats en l’atenció del càncer en el món, tractant d’eliminar-les i que tots puguem accedir per igual al tractament necessari en cada cas.

Existeixen múltiples barreres que fan que es presente la inequitat en el tractament: per exemple les normes de gènere, grups de població minoritaris, la situació socioeconòmica, l’edat, homofòbia, transfòbia i altres.

Es tracta de potenciar l’equitat en el tractament, donar a cada persona just el que necessita.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia