La mascareta serà obligatòria en les festes de les Falles i de la Magdalena d’aquest mes de març per al públic de la mascletà i de l’Ofrena, actes en els quals no hi haurà control d’aforament, però no s’exigirà per a participar en aquesta última ni per a desfilar en els Moros i Cristians.

Així ho va anunciar aquest dilluns el president de la Generalitat, Ximo Puig, després de la reunió en la qual s’ha aprovat un marc general de recomanacions sanitàries enfront del coronavirus per a les festes dels municipis de la Comunitat Valenciana, amb apartats específics per a les Falles (a València i altres localitats de les tres províncies), La Magdalena (Castelló) i els Moros i Cristians.

Pel que respecta als locals festers, hauran de garantir una ventilació suficient -en el cas de les carpes tindran com a mínim dos laterals oberts-, mentre que pel que fa al consum de menjar i beguda i a les revetles s’ajustaran al que en el moment de la festa estiga vigent per a l’hostaleria i per a l’oci nocturn.

El president ha anunciat a més que a principis de la setmana vinent es canviarà la resolució actual de la Conselleria de Sanitat del passat 8 d’octubre amb mesures contra al coronavirus, amb una “rebaixa substancial de les restriccions encara vigents” si es consolida el descens “massiu” dels contagis i la baixada de les hospitalitzacions.

LA PRIMAVERA DE LA RECUPERACIÓ

“És hora ja de començar la primavera de la recuperació, i les Falles i La Magdalena formen part d’eixe esperit de recuperació”, ha reivindicat Puig, qui ha considerat “molt oportú” que es puguen celebrar unes festes “el més segures i el més reals possibles”, però sempre amb corresponsabilitat i prevenció.

Ha indicat que la normativa estatal sobre la màscara, segons la qual és obligatòria en espais tancats però no a l’aire lliure, ja contempla el seu ús quan hi haja aglomeracions de gent, la qual cosa permet per tant establir la seua obligatorietat per al públic de la mascletà o de l’Ofrena, i ha reivindicat que la màscara “ha salvat moltes vides”.

Puig ha insistit que la pandèmia encara és present i no es pot “menysprear encara la càrrega de la malaltia i les seues conseqüències”, per la qual cosa s’ha buscat “un equilibri” que en aquest cas va en favor de l’obertura, però amb els condicionants que impedeixen estar en la “màxima normalitat”.

Les Falles i La Magdalena se celebraran “amb la major normalitat possible”, però encara no són unes festes “normals”, ja que hi haurà moments d’haver d’usar la màscara i de mantindre la distància, ha alertat el president.

MASCARETA EN LA ROMERIA

La mascareta sí que serà obligatòria per a participar en la romeria de Castelló, perquè es considera que no és un esdeveniment tan “ordenat” com l’Ofrena, les cercaviles o les desfilades -on només ha de portar-la el públic- i es poden produir aglomeracions, segons ha aclarit la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro.

Ha explicat que, en general, es recomana als organitzadors de les festes fomentar l’ús de la mascareta i que s’utilitze el major temps possible, i ha avançat que, com ja va ocórrer en les Falles del setembre passat, hi haurà “responsables covid” en cada falla, gaiata o colla, als quals es donarà formació sobre les recomanacions sanitàries.

Sobre les carpes, ha precisat que es poden mantindre tancades, però en aqueix cas se’ls aplicarà la normativa sobre espais interiors -mentre que s’alcen dos laterals seria la d’exteriors-, mentre que en els casals es recomana que hi haja una ventilació constant.

Respecte al nombre de comensals per taula, Navarra ha indicat que s’aplicarà la normativa sobre hostaleria que estiga en vigor quan comencen les festes, i en les revetles o discomòbils serà aplicable la de l’oci nocturn, on en aquests moments cal portar màscara per a ballar i es pot llevar en el moment de consumir.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia