(EFE) Un total de 2.741’4 milions d’euros: aquesta és la quantitat que ha destinat la Generalitat Valenciana a fer front a la covid-19 en els dos anys que portem de pandèmia, una despesa que en la seua majoria (el 72%) han assumit les conselleries de Sanitat, d’Educació i de Polítiques Inclusives.

Així ho han indicat fonts de la Conselleria d’Hisenda, que han precisat que la factura covid per a la Generalitat Valenciana va ser de 1.227’9 milions en 2020 i que en 2021, segons el tancament provisional del pressupost, va aconseguir 1.513’5 milions, xifra que podria augmentar una vegada liquidat l’exercici.

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha destacat “l’aposta” que va fer el Consell per “protegir els serveis públics fonamentals”, i ha reivindicat que, “en els pitjors moments” de la pandèmia, es van posar “al costat de les persones” per a què les conseqüències d’aquesta “foren menors”.

EL 64’50% DE LA FACTURA COVID: PERSONAL I FUNCIONAMENT

Els capítols de despesa més significatius de la Generalitat per a atendre la pandèmia han sigut els de personal i els de despesa de funcionament, als quals ha destinat en total 1.768’3 milions d’euros, el 64’50% de la “despesa covid”.

En concret, la despesa corrent i de funcionament, amb el qual es va finançar el material sanitari per a lluitar contra el coronavirus (com a respiradors o màscares) o la despesa farmacèutica, ha suposat 1.026’6 milions d’euros.

S’inclouen en aquesta partida també el reforç dels equips de neteja d’hospitals, residències, centres escolars, transport públic, i dels equips de protecció dels sanitaris i sociosanitaris.

El capítol de despesa de personal, sobretot per a enfortir les plantilles dels serveis sanitaris, sociosanitaris i educatius, ha representat el 27’05% de la ‘despesa covid’ de la Generalitat, amb 741’7 milions d’euros.

Només la Conselleria de Sanitat va dedicar 586,1 milions d’euros al reforç del personal sanitari i 792,47 milions a l’aprovisionament de material sanitari, fàrmacs i equips de protecció, mentre que la d’Educació va dedicar 144’26 milions a contractar professors de reforç.

EL 31% DE LA FACTURA, A AJUDES I SUBVENCIONS

Un total de 840’77 milions d’euros, el 30’66% de la ‘factura covid’ de la Generalitat, s’han destinat a ajudes i subvencions, com les del Pla Resistir per a garantir la liquiditat i la solvència de les empreses valencianes (686,31 milions), i a inversions en equips informàtics per al teletreball (154’46 milions).

El conseller Soler, que ha recordat que la Comunitat Valenciana va ser de les primeres a posar en marxa línies d’ajudes específiques per als sectors més afectats, autònoms i treballadors en ERTO, ha indicat que a aquestes xifres cal sumar 312 milions concedits a través del Pla Resistir Plus amb fons del Govern central.

Pel que respecta a les inversions directes, el Consell ha destinat 132,33 milions d’euros a noves infraestructures i immobilitzat per a la lluita contra la pandèmia, la majoria en la Conselleria de Sanitat (86,7 milions d’euros), seguida de la d’Hisenda (29,5 milions).

TRES CONSELLERIES CONCENTREN EL 72% DE LA DESPESA COVID

Si s’analitza la ‘factura covid’ per Conselleries, la de Sanitat ocupa el primer lloc, amb 1.465,23 milions d’euros en dos anys (701,92 milions en 2020 i 763,31 en 2021), que representen el 53,44% de la despesa total dels diferents departaments. Només la despesa de personal vinculat a la covid aconsegueix els 345’6 milions.

Li segueix la Conselleria d’Educació, amb una despesa total vinculada a la *covid de 311,76 milions d’euros, principalment pel personal docent (144,26 milions), així com per les despeses de funcionament per a millorar la seguretat a les aules o la neteja i higienització d’aquestes.

La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha tingut una despesa vinculada a la pandèmia de 196’71 milions d’euros, amb el que la suma de les Conselleries que gestionen serveis públics fonamentals ascendeix a 1,973,7 milions, el 72% de la ‘factura covid’.

A més, la Conselleria d’Economia ha afrontat una despesa de 258’22 milions d’euros, principalment per a ajudes del Pla Resistir a les empreses i persones autònomes més afectades.

L’AJUDA DE L’ESTAT

El Govern central va transferir a la Generalitat 1.485’6 milions en 2020 i 1.400 milions en 2021 per a la lluita contra la pandèmia, dels quals 514’87 milions es van destinar a compensar la caiguda d’ingressos ordinaris i poder fer front al funcionament habitual de l’Administració (al marge de la covid).

D’aquesta manera, el Consell ha destinat 370’6 milions més de ‘despesa covid’ dels rebuts pel Govern, especialment per l’increment del personal sanitari i educatiu contractat per a lluitar contra la pandèmia i reforçar el sistema sanitari, gran part dels quals es convertirà en plantilla estructural.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia