El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va anunciar ahir la fi de les principals restriccions sanitàries existents en la Comunitat Valenciana, a partir de hui dimarts, 22 de febrer.

Així ho va avançar després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19, en la qual va ser acordada la supressió de les principals restriccions vigents, excepte l’ús de la màscara en interiors i quan no siga possible mantindre la distància de seguretat, i la prohibició de fumar en terrasses.

En concret, el cap del Consell va explicar que decau l’exigència del passaport COVID en tots els establiments, excepte en les residències i els centres socials per a protegir la població més vulnerable; així com la limitació de deu comensals màxim per taula, i la separació de metre i mig entre les taules dels locals d’hostaleria.

Respecte de l’exigència de disposar de passaport COVID per a accedir a residències i centres socials, el president va assenyalar que sol·licitarà al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana l’autorització per a mantindre la mesura a partir del 28 de febrer, data fins a la qual ja havia sigut autoritzada.

Durant la seua intervenció, Ximo Puig va assenyalar que després de 700 dies des de l’inici de la pandèmia, “comença un nou temps” en el qual “vacuna, màscara i sentit comú” seran les tres “grans defenses per al nou cicle”.

Així mateix, va assegurar que es mantindrà especial vigilància sobre la COVID persistent i sobre els efectes en la salut mental.

El president va insistir que la pandèmia “no ha acabat”, per la qual cosa va assenyalar la necessitat de mantindre la prudència en un nou cicle de “reactivació post-pandèmia”. En aquest sentit, es va referir al començament d’un calendari de festes en un “marc de pràctica normalitat” que afavorirà la “recuperació emocional”.

De la mateixa manera, va destacar que durant tota la pandèmia la Generalitat ha adaptat les mesures aprovades a les necessitats de cada moment, per a complir amb el compromís de “no mantindre les restriccions més enllà del necessari”. Per això, i donada l’evolució “favorable” de la pandèmia, i l’avanç “substancial” en la vacunació, el president va justificar la supressió de les mesures restrictives.

Respecte de la vacunació, el responsable del Consell va valorar que el passaport COVID haja propiciat la immunització de 91.000 persones que no havien sigut vacunades. A més, va recordar que la Comunitat Valenciana es troba per damunt de la mitjana espanyola en tots els grups d’edat, i quasi 10 punts per damunt en vacunació pediàtrica, i va especificar que el 96,6% de les persones majors de 60 anys i el 94,5% de les majors de 70 ja tenen la dosi de reforç.

Finalment, va mostrar el seu agraïment per l’ajuda prestada, durant els dos últims anys, per totes les empreses, persones autònomes i treballadors; així com pel “enorme esforç” que realitzen els 65.894 professionals sanitaris de la Comunitat Valenciana, i per la “unió i responsabilitat” de tota la societat valenciana.

La patronal celebra la fi de les principals restriccions en l’hostaleria

La Federació d’Oci i Turisme (Fotur) de la Comunitat Valenciana ha celebrat l’anunci per part del president de la Generalitat, Ximo Puig, de la fi de les principals restriccions sanitàries motivades per la pandèmia, i considera aquestes mesures com “molt positives” per a reactivar el sector.

Com ja hem comentat, segons ha anunciat Puig, a partir de hui decau l’exigència del passaport covid en tots els establiments, excepte en residències i centres socials, així com la limitació de deu comensals màxim per taula, i la separació de metre i mig entre les taules dels locals d’hostaleria. Ara bé, continuarà vigent la prohibició de fumar a les terrasses i es mantindrà l’ús de la màscara en interiors.

En un comunicat, Fotur considera aquestes mesures com “molt positives” per als locals d’oci i festivals de la Comunitat Valenciana, i espera que l’eliminació de les distàncies de seguretat “reactive” l’activitat empresarial i “la indústria de la felicitat que està summament minvada”.

Les residències demanen que el passaport covid també es lleve en els seus centres

Per part seua, l’Associació Empresarial de Residències i Serveis a Persones Dependents de la Comunitat Valenciana (AERTE) ha demanat que el passaport covid deixe d’exigir-se en els seus centres, com s’ha decidit per a altres sectors i en altres comunitats autònomes.

El president de la patronal AERTE, José María Toro, ha llançat aquesta petició després que la Generalitat haja acordat aquest dilluns la retirada de l’exigència del citat certificat en tots els establiments excepte les residències i els centres socials.

“Des d’AERTE sempre hem apostat pel passaport COVID, però si es va eliminant en altres sectors també hauria d’anar plantejant-se en aquest, com ja succeeix en altres comunitats autònomes en les quals no s’exigeix”, ha opinat.

La mesura, en vigor des del 4 de desembre de 2021, ha complit la seua funció de manera important, però ara, sobretot perquè les persones que visiten els centres són quasi sempre les mateixes, “caldria anar pensant a retirar-les”, ha manifestat Bou.

Així mateix, ha plantejat que seria bo avançar en mesures de flexibilitat com la possibilitat d’ocupar el 5% de les places que estan bloquejades per la Conselleria d’Igualtat i algunes altres organitzatives que permeten treballar “d’una manera més normal” i que ajuden a evitar la sobrecàrrega en el personal dels centres.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia