(EFE) El professor de Dret Constitucional i president de la Xarxa d’Universitats per la Infància i Adolescència, Vicente Cabedo, defensa la necessitat de generar una “cultura de respecte a la diversitat”, en tots els àmbits, mitjançant campanyes de sensibilització contra l’odi a l’altra persona.

Cabedo, director de la Càtedra d’Infància i Adolescència a la Universitat Politècnica de València (UPV), impulsora de la Xarxa d’Universitats per la Infància i l’Adolescència, considera “un fet lamentable” l’agressió homòfoba que ha patit un professor d’institut de Bétera per un grup d’alumnes, i insisteix en la necessitat de “previndre” aquestes situacions.

L’expert advoca per donar visibilitat a la diversitat, “perquè és l’única manera de prendre-la amb normalitat”, i per la prevenció mitjançant la sensibilització “des de la infància” que cree una cultura de respecte a la diversitat, en tots els àmbits, des del de l’orientació sexual, de gènere, de creences, procedència o el de la pobresa, “moltes vegades invisibilitzat”.

Quan sorgeix un conflicte, com l’agressió patida pel professor a Bétera, sempre ens preguntem “què es podia haver fet”, i al seu judici és “intentar previndre aquestes situacions” mitjançant la sensibilització social i educació des de l’escola.

Cabedo destaca que Espanya ha avançat molt normativament, tant a nivell autonòmic com estatal, i l’objectiu és que “la població prenga consciència del respecte, com un país lliure que som”.

Ara bé, assenyala que “la paradoxa és que estem molt avançats respecte a Europa, quasi a l’avantguarda en normativa i polítiques, però estan creixent els delictes d’odi”.

Una de les possibles causes, afig, és la politització d’aquests avanços per part d’alguns sectors de la societat, “i a eixos sectors cal treballar-los perquè no es cree aqueix problema”.

Al seu judici, “hi ha també que preparar a la societat i sobretot sensibilitzar-la en el respecte als altres”.

En el cas del professor agredit a Bétera, Cabedo assenyala que respon a un patró: “Dels quals es van unir al linxament al professor, una part important no tenia ni la concepció d’odi contra aqueixa persona, però és clar que això ha eixit d’algú i moltes vegades ve de la formació en les famílies”.

Ara bé, precisa que les noves generacions estan més avançades en aquest àmbit, el de respecte a la diferència, i es veu en els centres educatius en els quals treballa la càtedra de la Infància i la Joventut.

“Accepten amb naturalitat que puga haver-hi un xiquet amb una altra identitat i si avancem des de baix, que es veja amb normalitat la diferenciació, aconseguirem que la societat canvie i siga una cultura molt tolerant”, defensa.

Per això es mostra optimista, però insisteix en la necessitat de continuar treballant des de la prevenció i la sensibilització. “Que tots prenguem consciència que som iguals i tenim els mateixos drets més enllà del que siguem o les nostres creences”, afig.

La Xarxa d’Universitats per la Infància i l’Adolescència, que aglutina a 25 universitats espanyoles, té també com a objectiu servir d’assessorament a les institucions i organitzacions per a l’elaboració de plans de prevenció, realitzats per experts en cada matèria.

Oltra acusa a Vox de sembrar odi i generar accions ‘cruels’ com a Bétera

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, va acusar també aquest dijous en el ple de les Corts Valencianes a Vox de sembrar amb els seus discursos un “odi” que divideix a la societat i que genera “accions cruels” d’adolescents valencians cap a persones que són diferents.

“Ahir a Bétera, entre 150 i 200 adolescents van atacar a un professor per la seua orientació sexual, i el van fer com a reacció a unes xiques que havien tret la bandera arc de Sant Martí per a defensar la diversitat afectiu sexual”, ha lamentat Oltra.

Els discurs de Vox “estan generant una confrontació en la societat que és intolerable en termes democràtics”, ha indicat Oltra, qui ha reivindicat que, enfront d’això, el Consell defensa la llibertat, la diversitat, el respecte i la dignitat humana.

La vicepresidenta ha contestat així a la diputada de Vox Ángeles Criado, qui durant una pregunta sobre les mesures per a millorar el benestar dels valencians ha afirmat que els ciutadans “demanen a crits” que es vaja ja, i si no ho fa demostrarà “que només li importa una cosa: Mónica Oltra”.

La vicepresidenta ha replicat: “Són gent perillosa, antidemocràtica, que sembra l’odi, fragmenta la nostra societat i deshumanitza a les persones que no pensen com vostés”. Oltra ha acusat Criat d’obstinar-se a demostrar tot el que els seus companys de l’extrema dreta intenten “dissimular”.

Prèviament, la diputada de Ciutadans María Quiles ha mostrat una samarreta amb la imatge de la vicepresidenta i la frase “Oltra vete ja” per la seua gestió dels casos d’abusos a menors tutelats, doncs, segons ha dit, “la corrupció econòmica fa mal, però i la corrupció de menors?”.

“Mai he sigut una rebel sense causa; m’he posat samarretes amb molta honra i he pogut anar amb la cara ben alta” amb elles, ha reivindicat Oltra, qui ha asseverat que aquests grups no li faran baixar la cara, perquè el que li ha caracteritzat, amb samarretes o amb vestit jaqueta, ha sigut “la integritat, l’ètica i l’estima” a les persones, sobretot a les quals més ho necessiten.

La vicepresidenta ha retret a Ciutadans que s’obstine a “tirar-li a la cara” de manera “reincident” els abusos a menors tutelats, i ha reiterat que les imputacions judicials d’empleades públiques de la Conselleria són fruit de denúncies de l’extrema dreta.

“Continuen escopint al cel”, ha indicat Oltra, qui ha afegit que “ja se sap el que passa quan s’escup al cel” i ha lamentat que a Ciutadans les persones vulnerables “els importen poc”, i per això també la ciutadania “els està posant on els està posant”.

El professor que va patir una agressió homòfoba lamenta que cale el discurs d’odi

Per part seua, el professor de l’institut de Bétera que va patir una agressió homòfoba per part d’un grup d’alumnes al pati del centre ha lamentat que “el discurs d’odi està calant molt fort i agafant força”, i ha advocat per educar en valors com el respecte.

Després de l’agressió del docent una desena d’alumnes han sigut expulsats del centre i l’informe ha sigut traslladat a la Conselleria d’Educació per a l’obertura de l’expedient administratiu a través del Pla de prevenció d’agressions, i està en mans de la Fiscalia per ser un possible delicte d’odi, segons el sindicat Stepv.

El docent, Miquel Álvarez, professor de Física i Química, ha assenyalat aquest dijous a EFE que en el centre no s’havia detectat cap senyal d’alarma que fera pensar en aquesta mena d’actituds per part dels alumnes i va sentir que l’agressió, mitjançant insults homòfobs cap a la seua persona, “no venia al cas” i l’experiència que va viure va ser molt “desagradable”.

Segons ha relatat, el dimecres de la setmana passada dues alumnes van traure una bandera LGTBI al pati i la direcció del centre els va explicar que una bandera “deixa d’actuar com a símbol i passa a ser una provocació”, per la qual cosa la van retirar i es va acabar el problema.

Com a protesta a aquesta bandera LGTBI, un grup d’alumnes es van posar d’acord per a portar l’endemà banderes d’Espanya “com a mostra d’odi, utilitzant una bandera que no significa eixe odi i va ser quan se’ls va retirar perquè es va considerar una provocació”, ha explicat Álvarez.

La retirada d’aquestes banderes va ser l'”espurna” que va encendre a aquest grup d’alumnes que el dijous es van dirigir al professor, van acudir cap a ell formant un cercle i van iniciar les agressions mitjançant insults homòfobs cap a la seua persona.

“En eixe moment jo estava sol i era impossible poder identificar a les persones que estaven insultant i dient comentaris molt desagradables”, ha recordat.

Una altra professora del centre ha relatat que en el grup que es va formar havien entre 150 i 200 alumnes, “una agressió brutal, com un ramat envoltant a un professor al qual van agredir i van insultar”.

“Vaig sentir una agressió cap a una persona que no venia al cas perquè simplement els havia agafat una bandera explicant-los que no podien utilitzar un símbol com a provocació perquè deixava de tindre efecte”, ha afegit Álvarez.

El professor ha lamentat així mateix que el “discurs d’odi està calant molt fort i agafant força quan salta una espurna va tot darrere”.

Després del succés, ha agraït les nombroses mostres de suport que ha rebut, primer de tot l’equip directiu i el claustre de professors, que dilluns passat van acudir a l’institut vestits de negre en senyal de protesta pel succeït, així com d’alumnes, altres centres educatius de tota Espanya, institucions i dels sindicats que li han oferit assessorament jurídic.

“No tinc res en contra d’aquestes famílies ni de l’alumnat, en absolut. Nosaltres eduquem en valors i el que volem expressar és que aquests actes no poden passar”, ha asseverat Álvarez.

El professor ha insistit que no vol que aquest incident tinga conseqüències dolentes contra els alumnes, “gens punitiu”, sinó que “aprenguen i que cresquen com a persones crítiques, però crítiques amb educació i respecte i que no tot és opinable”.

“L’opinió s’acaba on comença el dret de l’altre i això és el que nosaltres intentem explicar i treballar dia a dia a l’aula”, ha afegit. Després de l’altercat va seguir les seues classes i no ha parat de treballar, ha assegurat.

Hui nombrosos alumnes han mostrat les seues ungles pintades de negre, igual que Álvarez, en senyal de suport al professor.

“No havia viscut aquesta situació mai ni en un centre escolar ni fora al carrer i espere que no em torne a passar”, ha afirmat Álvarez.

El portaveu del sindicat Stepv, Marc Candela, ha anunciat que estan elaborant un manifest que dirigiran a tots els claustres de professors i als ajuntaments, en el qual instaran a treballar units per a “posar fre al discurs d’odi i comprometre a la societat en el respecte a l’altre”.

El Stepv ha traslladat també a la Conselleria d’Educació la necessitat que actue en aquest institut, l’IES Les Alfàbegues de Bétera, pendent de l’ampliació en un altre centre, que té capacitat per a uns 500 alumnes i alberga actualment a un miler.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia