(EFE) L’Advocacia de la Generalitat Valenciana recorrerà les sentències del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana que declaren nuls els projectes lingüístics i interculturals de dos col·legis a Turís i Benigànim en doblegar en algun cas el percentatge de matèries a impartir en valencià.

Així ho han anunciat fonts de la Conselleria d’Educació després que el TSJCV haja anunciat que s’han dictat, per part de la Secció Quarta de la Sala del Contensiós-Administratiu, cinc sentències en les quals fixa com a criteri que el pes del valencià i el castellà en l’educació plurilingüe sostinguda amb fons públics ha d’observar una “proporció raonable”.

Segons Educació, eixes fallades es “avala la legalitat de la Llei de Plurilingüisme” i el TSJCV “no eleva qüestió d’inconstitucionalitat sobre la llei tal com demanaven els recurrents de les sentències”, en les quals “s’explicita que aquesta llei no vulnera ni discrimina els drets lingüístics de les famílies i ni de l’alumnat”.

“Cal recordar que el sistema educatiu valencià compta amb 1.338 centres educatius d’Infantil i Primària amb PLC (Projecte Lingüístic de Centre) propi i que el tribunal sol ha estimat dos casos, és a dir un 0,1% del total”, en al·lusió als presentats pels Centres d’Educació Infantil i Primària (CEIP) Joaquín Muñoz de Turís i Beata Inés de Benigànim.

“Respecte a les sentències no fermes referides a dos centres educatius, l’Advocacia de la Generalitat les recorrerà per a aportar al tribunal tots els arguments i fonaments necessaris que resolguen justificadament els dubtes procedimentals i pedagògics manifestades pel tribunal”, afigen des del departament que dirigeix Vicent Marzà.

Des del TSJCV s’afegia aquest dijous que, segons els magistrats, una interpretació de la llei de Plurilingüisme de 2018 conforme a la Constitució i a la resta del bloc de constitucionalitat (LOE i EACV), considerant el context socioeducatiu i “demolingüístic” de què es tracte, ha de disposar una proporció raonable (tant en la distribució d’hores lectives com en les assignatures troncals) entre les dues llengües que garantisca que tot l’alumnat aconseguisca la competència en comunicació lingüística en ambdues.

Sobre aqueixa premissa, el TSJCV ha declarat nuls els projectes lingüístics i interculturals dels citats col·legis de Turís i Benigànim perquè reservaven en algun cas a l’ensenyament en valencià més del doble del temps lectiu i les assignatures troncals, excepte llengua i literatura.

Per contra, els magistrats han validat els plans lingüístics dels CEIP Villar Palasí de València i Vicenta Ruso de Santa Pola, en entendre que la distribució curricular de les dues llengües sí que guarda una proporció raonable.

Quant al projecte del CEIP Sagrat Cor d’Elda, només aprecien un motiu impugnatori per l’omissió de les mesures especials per a determinats alumnes.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia