El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha expressat el seu “total suport” al poble ucraïnés i ha expressat el seu rebuig “frontal” a l’agressió militar “brutal”, “injustificada” i “contrària a qualsevol legalitat internacional” comesa cap a aquest país per part del Govern rus.

Així ho ha expressat després de mantindre una reunió al Palau amb la cònsol general d’Ucraïna a Barcelona, Anastasia Nehoda; el cònsol honorari d’Ucraïna a València, Pablo Gil; el representant del Col·legi Nacional d’Advocats d’Ucraïna i president de l’Institut 9 de Maig, Andreu Yakubuv-Trembach i la coordinadora del col·lectiu d’estudiants a la Universitat de València ‘Acció UV-Ucraïna’, Tetyana Nizhelovska.

El president ha traslladat en la trobada a la representació diplomàtica d’Ucraïna en la Comunitat Valenciana que el Consell oferirà “tota l’ajuda humanitària i el refugi que siga requerit per a donar resposta al vessant humà del conflicte” i ha demanat a tots els municipis i a la resta d’institucions valencianes que “se sumen a aquesta resposta humanitària”.

Així mateix, ha avançat que la Generalitat posarà en marxa immediatament una comissió de seguiment que té per objecte “mitigar” les conseqüències econòmiques que l’atac militar a Ucraïna puga tindre per a la Comunitat i fer costat a les empreses valencianes afectades per aquesta situació.

El president ha oferit tota la solidaritat de la Comunitat amb els ciutadans i ciutadanes d’Ucraïna, “que estan sent víctimes innocents d’una agressió profundament injustificada, un atac brutal amb tràgiques conseqüències”. Per això, ha indicat, “la Generalitat condemna enèrgicament l’agressió militar del Govern de Putin contra Ucraïna i rebutja frontalment aquesta guerra”.

Com ha manifestat, “aquesta agressió és contrària a qualsevol legalitat internacional i posa en risc la seguretat de tot el continent europeu, i, per això, vull expressar el nostre total suport al poble i al govern ucraïnés, i a la sobirania i la integritat territorial del seu país”.

“Compartim els sentiments d’angoixa dels més de 20.000 residents ucraïnesos en la nostra terra, la Comunitat Valenciana”, ha assenyalat el president, qui ha garantit que “el sofriment dels innocents serà atés amb els braços oberts per aquest poble hospitalari que és el poble valencià”. La Comunitat és una de les autonomies amb major presència de persones procedents d’Ucraïna, més de la meitat d’elles residents a la província d’Alacant.

“El prioritari són les vides i el dolor de tantes persones, de tantes famílies; això està per damunt de qualsevol altra consideració”, ha agregat Puig, qui ha destacat també la importància d’avaluar l’impacte econòmic que tindrà aquesta “greu agressió”, davant la qual la Comunitat Valenciana “vol estar preparada”. Per això, ha avançat que es crearà “en els pròxims dies” la comissió de seguiment que s’encarregarà d’això.

“Sens dubte, aquest és un moment tràgic per a Europa”, ha assenyalat també el president, que s’ha preguntat “com és possible que estiguem eixint d’una pandèmia, amb tot el dolor que ens ha causat, i que ara patim una guerra en el nostre propi continent”. “Per descomptat, no té cap sentit. No és el temps de la guerra. Mai ho és. I ara menys. Aquest ha de ser el temps de la pau, de la democràcia i de la llibertat. Eixos són els valors que han de restablir-se i que la Comunitat Valenciana defensarà sempre”, ha emfatitzat.

En la reunió ha estat també present el secretari autonòmic per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia