Amb l’arribada del carnestoltes, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha llançat una sèrie de consells, especialment relacionats amb la seguretat en l’ús de les disfresses, maquillatge i lents de contacte de fantasia. OCU recomana ser especialment previnguts en el cas dels xiquets.

    Precaucions amb les disfresses
  • Ha d’estar elaborat amb material no inflamable. En qualsevol cas, no està de més controlar les fonts de foc: compte amb les bengales, petards o encenedors, a més de les ximeneres i estufes.
  • Millor a cara descoberta. Si la disfressa és per a un xiquet, és preferible que no porten el cap cobert: el risc que comporta la inflamabilitat és més elevat en caputxes i caretes.
  • La disfressa ha de ser adequada a l’edat del xiquet. Evite els que incorporen cordons i accessoris punxants. I si el xicotet és menor de tres anys, assegure’s que els adorns i espumes no puguen trencar-se i convertir-se en xicotets trossos amb els quals es puga ennuegar.
  • Prioritze les botigues especialitzades en disfresses enfront d’Internet, on hi ha menys controls. En qualsevol cas, comprove que l’etiquetatge inclou la direcció del fabricant. No és mala idea confeccionar un mateix una disfressa: és més sostenible, ja que permet reaprofitar la roba vella.
  • Abans d’usar una disfressa convé llavar-la, encara que siga nova. Si no és llavable, procure airejar-ho 48 hores per a limitar la concentració de substàncies potencialment perilloses.
Precaucions amb el maquillatge i les lents de contacte
  • No totes les pintures valen, sobretot quan es té una pell sensible. OCU recomana estendre primer una crema hidratant i usar sobre ella maquillatge a l’aigua, que a més és fàcil d’aplicar i de llevar.
  • Afirmacions com a “hipoal·lergogen” o “testat dermatològicament” no garanteixen res. Hi ha ingredients amb el risc de toxicitat o que poden causar al·lèrgies, especialment les fragàncies i els conservants. En cas de picor o enrogiment, aclarir amb aigua i no tornar a usar-ho.
  • Si s’usen les pintures de l’any anterior, cal comprovar que no hagen caducat. Si fa olor rar o si els ingredients no semblen homogenis, no han d’utilitzar-se.
  • Cal anar amb compte amb les lents de contacte de fantasia: d’ulls de serp, de zombi, de vampir… No han de comprar-se per internet, basars o botigues de disfresses; únicament on hi haja un professional òptic, que supervise la venda i garantisca que no es posa en risc la salut dels ulls.
  • I recorde que els esmalts tenen dissolvents que poden ser perillosos. Especialment per als xiquets més xicotets, que solen emportar-se les mans a la boca.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia