(EFE) La Conselleria de Sanitat ha prorrogat l’exigència de la presentació del certificat de vacunació, prova diagnòstica o certificat de recuperació covid-19 per a accedir a les residències fins a les 23.59 hores del 16 de març, segons una resolució que publica aquest dilluns el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV).

La resolució de la consellera de Sanitat, Ana Barceló, recull l’exigència de presentació d’aquests documents a les persones que accedisquen a les residències del sistema públic o privat de serveis socials en l’àmbit de la Comunitat Valenciana a conseqüència de la situació de crisi sanitària ocasionada per la covid-19.

El document assenyala que es considera convenient mantindre aquesta mesura mentre no hi haja un descens del nivell de transmissió comunitària que permeta la seua relaxació definitiva.

El passat 21 de febrer es van acordar noves mesures en la Comunitat Valenciana, entre elles la del final de la presentació del passaport covid, excepte per a l’accés a l’interior dels establiments residencials, que mantenia la seua vigència fins a aquest dilluns, 28 de febrer, inclusivament.

Aquesta excepció s’adoptava sobre la base de l’informe epidemiològic de la Subdirecció General d’Epidemiologia, Vigilància de la Salut i Sanitat Ambiental, de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions.

Aquest informe justificava aquesta mesura, ja que la mortalitat encara presenta una tendència creixent i les defuncions se centren en la població major.

Segons indica la resolució, es considera convenient mantindre aquesta mesura “mentre no hi haja un descens del nivell de transmissió comunitària que permeta la seua relaxació definitiva”.

Aquesta nova resolució respon a l’objectiu de minimitzar el risc de contagi i transmissió de la infecció en els centres on resideixen les persones més vulnerables i on s’ha constatat que la pandèmia ha incidit de forma més contundent.

Segons indica, les persones que estan morint ara són les de major edat i amb patologies prèvies, presentant una mortalitat del 30% quan arriben pacients crítics d’extrema gravetat

La finalitat és afavorir espais segurs i assegurar la protecció del grup de població més vulnerable a la infecció per covid-19, minimitzant l’expansió de la infecció en aqueix entorn residencial de persones majors i de persones amb discapacitat.

La resolució indica que és una mesura que respecta el dret a la igualtat, respecta les polítiques de privacitat i de protecció de dades, així com el dret a la lliure circulació.

També indica que “no es produeix cap discriminació ja que es planteja una triple modalitat d’acreditació del «passaport *covid», que és assequible a tots”.

“Qui no vulga ensenyar o mostrar si s’ha vacunat o no, tenint en compte el seu caràcter voluntari, pot presentar el resultat de la prova *PDIA o el test d’antígens, i evidentment el certificat de recuperació de la covid-19 si ha passat la infecció”, assenyala la resolució, que afirma que tampoc atempta contra el dret a la protecció de dades ni vulnera el dret a la intimitat.

El text, així mateix, indica que la mesura pot ser modificada o deixada sense efecte en funció de l’evolució de la situació epidemiològica.

En relació a la seua vigència, assenyala que la resolució, una vegada autoritzada pels òrgans judicials competents, produirà efectes des del mateix dia de la seua publicació en el DOGV fins a les 23.59 hores del dia 16 de març de 2022.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia