(EFE) Els artistes fallers han aconseguit actualitzar algun dels seus monuments abans de ser plantats, dins de dues setmanes, pels carrers de València per a reflectir les crítiques al conflicte a Ucraïna, que també presideix des d’aquest dimarts la plaça de l’Ajuntament amb una gran pancarta que diu “No a la guerra”.

Un dels exemples és el de l’artista faller Ximo Esteve, qui ha creat una escena contra la invasió russa que plantarà en la falla San José de la Muntanya-Teruel on representa a dos xiquets jugant amb un tanc i un míssil.

En aqueix conjunt de ninots pot llegir-se el lema “No a la Guerra” sobre el carro de combat i “Pau a Ucraïna” sobre l’explosiu teledirigit, segons han comprovat aquest dimarts l’alcalde, Joan Ribó, el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Carlos Galiana, i la fallera major, Carmen Martín, i la seua homòloga infantil, Nerea López, durant una visita a la Ciutat de l’Artista Faller, on s’agrupa la majoria dels tallers.

Respecte a l’escena centrada en Ucraïna, el text que porta el xiquet expressa: “No hi ha guerres legals ni il·legals. Tan sols Maleïdes Guerres i morts d’innocents”, una cosa sobre la qual Esteve ha opinat que “les guerres són sempre maleïdes i en el cas d’Ucraïna, Putin ha perdut la poca raó que poguera tindre”.

Esteve també ha explicat que aquesta escena és una ampliació d’una altra, que també es veurà en la falla, que denuncia “l’imperialisme nord-americà”, on es representa a un militar estatunidenc al costat d’un japonés al qual no sols ha conquistat després de derrotar-lo amb la bomba atòmica, sinó també culturalment ja que l’asiàtic es disposa a menjar-se una hamburguesa amb un refresc.

La comitiva fallera ha pogut conéixer personalment els ninots i conjunts escultòrics que pròximament trepitjaran els carrers de la ciutat, concretament a partir de la setmana vinent per a estar llestes per a la plantà de les falles infantils el 14 i les grans el 15. Totes elles -excepte els ninots indultats pel públic- cremaran la nit de San José, el dissabte 19 de març.

La visita d’aquest dimarts ha començat amb un recorregut pel Museu de l’Artista Faller i ha conclòs amb una visita als diferents tallers, com el de Manuel Algarra i el de José Ramón Devís.

A diferència del mes de setembre, les Falles 2022 tornen amb tota la normalitat possible dins d’un “període tan negre que hem viscut amb el tema del covid”, ha assegurat Ribó, qui ha convidat a la ciutat a gaudir d’aquestes festes al complet, però “amb una responsabilitat personal” seguint les normes establides per la Conselleria, sobretot l’ús de la màscara en aglomeracions.

L’alcalde ha recordat que, malgrat que la incidència de contagis està baixant, “l’epidèmia es pot tornar a reciclar i pot tornar, el tema del virus encara està per ací”, i ha recordat l’obligació d’usar la màscara en els actes multitudinaris.

El regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, ha agraït el treball dels artistes fallers que han resistit durant la pandèmia i ha indicat que, en la idea de descentralitzar les Falles, se celebraran diverses mascletaes nocturnes en zones com Natzaret, Campanar o Patraix, però mantenint l’essència de les mascletaes de la plaça de l’Ajuntament, descrita per Galiana com “la plaça de la pólvora”.

Així mateix, les falleres majors han mostrat la seua il·lusió per la celebració d’aquestes festes que ja són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat des de 2016, tot això abans que presidiren al balcó consistorial el tret de la primera mascletà del cicle faller.

Ribó ha destacat la importància que la celebració de les Falles té per a la reactivació econòmica de la ciutat, i en aquest cas, l’activitat dels tallers fallers, que han pogut mantindre’s i continuar amb la seua labor també gràcies al suport de l’Ajuntament.

Durant la visita al taller de Manolo Algarra, l’artista ha explicat que enguany s’ha optat per un projecte totalment diferent -realitzat per Iván Tortajada- per a la falla de la comissió Maestro Gozalbo, que estarà plena de colors cridaners, a diferència del monument que es plantarà en Almirall Cadarso, on es continuarà utilitzant el realisme tan característic d’aquest taller.

Una fallera antibel·licista, portada del llibret de Trinitat-Alboraia

La falla Trinitat -Alboraia, situada en el barri de Zaidia de València, ha triat una fallera “antibel·licista”, amb el símbol de la pau com tocat floral per a les seues rodetes, com a portada de la seua ‘*llibret’ en aquestes Falles de 2022.

La il·lustració és obra del dissenyador avilés, encara que establit a València, Ismael Perdices, i està inspirada en el lema del monument de la falla “dia mundial”.

La imatge, explica el seu autor, “part de l’estereotip cultural de la Fallera, la màxima representant de la festa, on les seues rodetes apareix el símbol de la pau construït amb un motiu floral, que cobra més significat que mai en aquests moments”.

El disseny es va presentar a la falla embolicat en un mocador blanc “com a símbol de pau, veritat i justícia”, afig l’autor, que agraeix a la Falla la confiança en el seu treball.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia