La Generalitat Valenciana ha posat en marxa enguany els nous títols de transport integrats SUMA, que suposen una important rebaixa de fins al 55% per als veïns i veïnes de l’Àrea Metropolitana de València. Per primera vegada s’integra una mateixa targeta i amb el mateix preu el transport públic de tota l’Àrea Metropolitana de València de Metrovalencia, Metrobus, EMT i Renfe-Rodalia.

Com ha indicat el conseller de Política territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, els nous títols “no sols fan més senzill i còmode l’ús del transport públic, sinó que suposarà una rebaixa important de tarifes”. En relació amb els preus actuals, SUMA 10 tindrà una rebaixa entre l’11 i 55%; SUMA mensual entre el 23 i el 40%, i SUMA mensual Jove, un 15% addicional sobre els altres descomptes del SUMA mensual.

Coincidint amb la posada en marxa d’aquests nous títols, també ha entrat en vigor la simplificació zonal del transport públic. En concret, pel que fa a FGV de les quatre zones geogràfiques en les quals anteriorment es dividia el pla zonal s’ha passat a dos, la qual cosa facilita l’ús del transport metropolità i també suposa un important estalvi per a les persones usuàries de transport públic. Des que aquestes mesures s’han posat en marxa, el 90% dels viatges que es realitzen per l’àrea metropolitana es duen a terme només per una zona

La Generalitat, a través de l’Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV) ha invertit 20 milions d’euros parisques dur a terme aquesta iniciativa que, com ha indicat Arcadi España, “és una aposta significativa pel transport públic metropolità, per la descarbonització, per descongestionar les ciutats i cuidar el medi ambient”.

En la primera setmana de posada en marxa dels nous títols SUMA es van convertir en el títol més venut de Metrovalencia. Només en la primera setmana us nous títols desenvolupats per la Generalitat van ser utilitzats per un total de 632.000 viatgers i viatgeres de l’Àrea Metropolitana de València.

En les primeres tres setmanes des de la seua posada a la venda s’han registrat un total de 2.277.853 viatgers i viatgeres que s’han beneficiat del nou sistema tarifari SUMA. Una de cada tres persones que viatgen en transport públic ja ho fan amb títols SUMA.

SUMA 10

Amb l’objectiu de facilitar una bona adaptació als títols, SUMA 10, els bons de 10 viatges, es podran adquirir en tots els punts de venda habituals on es compren els títols propis dels operadors (quioscos, estancs, màquines automàtiques de Metrovalencia i Renfe). A més, els nous títols SUMA es podran carregar en les antigues targetes Móbilis, per la qual cosa no serà necessari comprar nous suports per a aquesta mena de títols.

D’altra banda, en els primers mesos d’integració tarifària es farà un esforç important per a reforçar l’atenció personal al client en diferents punts de l’àrea metropolitana. Des de hui, en la web de la l’Autoritat del Transport Metropolità de València (ATMV), consultar ací, ja es pot consultar informació extensa sobre els títols i hi ha un apartat de preguntes freqüents sobre la integració tarifària.

Noves tarifes amb Renfe i més econòmiques

Les noves tarifes que inclouen a RENFE seran SUMA 10, de 8 euros per a una zona, enfront dels actuals 9 euros i 15,50 euros; 12 euros per a dues zones que substitueix als de 20,90 euros i 26,90 euros d’ara, i 20 euros per a l’Aeroport enfront dels 26,90 en vigor. Quant al SUMA mensual costarà 35 euros una zona, 53 euros dues zones el mateix que l’aeroport. Actualment els preus aquest abonament mensual oscil·len entre els 45 euros i els 79,10 euros.

A més del consegüent benefici econòmic, amb aquests nous títols es fomenta la intermodalitat amb transbord gratuït durant 90 minuts en una zona i 110 en dues

Les primeres Falles amb SUMA

Enguany tots els viatgers i viatgeres de l’Àrea Metropolitana de València, a més de tindre a la seua disposició el servei reforçat de falles dels diferents operadors de transport, comptaran també amb els nous títols SUMA, amb els quals desplaçar-se serà encara més senzill. Per exemple, es podrà viatjar en Metrovalencia i en altres formes de transport i, a més, gaudir d’un transbord gratuït que amplia els possibles destins per a gaudir de les primeres Falles al març, després de la pandèmia de la COVID-19.

En concret, *Metrovalencia connecta, amb les seues 138 estacions, baixadors i parades de sis línies de metro i tres de tramvia, gran part dels llocs on es desenvolupen actes festius, des de les mascletàs (Xàtiva, Colón, Bailèn, Ángel Guimerá, Plaça Espanya i Pont d’Assot), fins a la cremà de la Plaça de l’Ajuntament (Xàtiva, Colón, Bailèn, Ángel Guimerá, Plaça Espanya i Pont d’Assot), passant pel recorregut de la Cavalcada del Ninot, els castells de focs artificials (Pont d’Assot, Colón, Aragó, Facultats i Albereda, si es viatja prompte, ja que es tanca per motius de seguretat abans de l’inici dels castells) l’Ofrena de Flores a la Verge dels Desemparats (Pont d’Assot, Colón, Xàtiva, Ángel Guimerá i Plaça Espanya) i la Nit del Foc (Pont d’Assot, Colón, Aragó, Facultats i Albereda, si es viatja prompte).

Així mateix, les principals deu poblacions de l’àrea metropolitana (Torrent, Paterna, Quart de Poblet, Mislata, Alboraia, Manises, Burjassot, Godella, Paiporta i Picanya) es poden comunicar en menys de 20 minutos amb el centre de València gràcies a Metrovalencia. D’aquesta manera, l’estació de Plaça Espanya, la tercera en volum de viatgers durant les Falles, comunica en 19 minuts amb la de Torrent Avinguda, 17 amb la de Paterna, 15 amb la de Godella, 13 amb la de Picanya, 12 amb la Burjassot i 11 amb la de Paiporta. De la mateixa manera, la de Xàtiva, la primera en el rànquing d’usuaris, tant en Falles com en la resta de l’any, enllaça en 19 minuts amb la de Manises, en 14 amb la de Quart de Poblet, 12 amb la d’Alboraia-Peris Aragó i només en 8 minuts amb la de Mislata.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia