(EFE) Agents de la Guàrdia Civil han detingut a set persones, cinc homes i dues dones, com a presumptes autors de robatoris mitjançant el mètode del “alunizaje” i butrons en empreses de polígons industrials i comerços de la província de València i Castelló -entre altres de vehicles i una ambulància medicalitzada- per un valor global estimat en més de 800.000 euros.

L’operació “Matalaf“, desenvolupada per agents de Bétera i Lliria, es va iniciar el mes d’agost passat, després de les denúncies de robatoris en els polígons industrials i comerços de Nàquera i Lliria, i van constatar que es tractava d’una banda organitzada, d’origen espanyol, amb una intensa activitat delictiva, informa la Guàrdia Civil.

Aquesta banda estava assentada a la província de València, però es desplaçava també a la de Castelló per a executar els robatoris, en els quals sostreien multitud de productes d’alt valor, especialment telèfons, perfums i electrodomèstics, per a la seua posterior distribució il·lícita en el mercat.

A més, els detinguts van arribar a robar en granges i botigues d’animals de companyia, han assenyalat les mateixes fonts.

Els agents van comprovar que del grup organitzat, amb un líder encarregat de seleccionar els establiments on s’anaven a dur a terme els robatoris, mentre que la resta es trobava perfectament estructurat i cada membre tenia la seua tasca assignada.

Un s’encarregava de llogar els vehicles, uns altres efectuaven labors de vigilància a les empreses i altres realitzaven el butró dies abans i s’encarregaven de tapar-lo perquè no poguera ser detectat per ningú.

L’organització llogava i sostreia vehicles d’alta gamma per a, posteriorment, realitzar amb ells robatoris amb força, alguns mitjançant el mètode del “alunizaje” i altres usant el procediment del butró.

Els detinguts aprofitaven el cap de setmana i dates assenyalades per a cometre el robatori i així portar-se més material, es vestien amb micos o roba de treball per a passar desapercebuts i arribaven a desvalisar 14 comerços en 3 dies.

Els investigadors van localitzar una casa de camp que havien reconstruït amb materials obtinguts dels robatoris, convertint-se en un xalet en el terme municipal de Lliria, on també es van localitzar els vehicles usats per l’organització.

El passat 15 de febrer, els investigadors van realitzar 12 registres duts a terme en les localitats de Burjassot, Benimamet, Alboraia, València, Vilamarxant i Llíria, en els quals es van intervindre 5 vehicles (2 d’alta gamma) -valorats en 100.000 euros-, 25.000 euros en efectiu i material de vigilància (inhibidors, walkies, etcètera).

També s’ha aprehés una escopeta, un regirar apte per a fer foc amb diversa munició i 3 pistoles simulades.

A més, s’ha intervingut 150 telèfons, 2 cadells de Pomenaria -valorats en 3.400 euros-, 2000 peces de roba esportiva, electrodomèstics, aparells d’aire condicionat, mobiliari (com a matalassos, sofàs i butaques), eines (fresadores, trepants, radials, etc.), divers material de construcció, peces de recanvis de vehicles i tabac, entre un altre material.

Igualment, s’ha pogut recuperar 7 vehicles sostrets i una ambulància medicalitzada amb un valor de 100.000 euros.

Finalment, la investigació va culminar amb la detenció d’un total de 7 persones, dels quals 5 són homes i 2 dones, d’edats compreses entre 27 i 58 anys, i de nacionalitat espanyola.

Se’ls imputa els delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, falsificació de document públic, contra la seguretat viària, 7 delictes de robatori i furt use de vehicle, danys, robatori amb violència i intimidació i 61 delictes de robatori amb força.

Entre els detinguts es troba el líder de la banda, responsable de coordinar tots els assalts.

D’altra banda, els investigadors han esclarit, fins al moment més de 70 fets delictius comesos pel grup criminal, en menys de 7 mesos, a les províncies de València i Castelló, i el valor dels efectes recuperats està valorat en més de 800.000 euros.

Les diligències han passat a la disposició del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Llíria, i s’ha decretat l’ingrés a la presó de 3 persones.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia