La Universitat Politècnica de València (UPV) lidera el desenvolupament d’un sistema que ajudarà al diagnòstic de càncer de pell a través d’algorismes, i permetrà diferenciar entre tumors i avaluar el pronòstic dels casos de potencial maligne incert.

El projecte, que combina algorismes de ‘computer vision’ i ‘deep learning’, es denomina “Samuel” i és finançat per l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), amb la participació de l’Institut d’Investigació Sanitària (INCLIVA), l’Hospital Clínic Universitari de València, i l’empresa biotecnològica EpiDisease, informa la UPV.

“Entre els diferents tipus de càncer de pell, el melanoma maligne és el més agressiu i perillós i actualment representa al voltant del 80% de les morts associades al càncer de pell”, assenyala el cap de dermatopatologia de l’Hospital Clínic Universitari de València, Carlos Monteagudo.

“La detecció precoç i el diagnòstic de la malaltia en un estadi primerenc és essencial per a intentar reduir les complicacions associades”, afig Monteagudo.

El projecte té com a objectiu desenvolupar eines que proporcionen als patòlegs una classificació automàtica en diferents subtipus de melanomes, així com una predicció del pronòstic del pacient, afig Valery Taronger, coordinadora del Computer Vision and Behaviour Analysis Lab (CVBLab) de l’Institut d’Investigació i Innovació en Bioingeniería (i3B) de la UPV.

Per a això, el sistema inclourà algorismes d’intel·ligència artificial que ajudaran a analitzar les mostres de les biòpsies digitalitzades en alta resolució, tenint en compte també dades clíniques del pacient.

A més, Samuel tindrà en compte mecanismes moleculars que afavoreixen la propagació del melanoma cutani, en concret, es buscaran biomarcadors basats en metilació de l’ADN i microARNs.

“S’ha demostrat, que aquestes alteracions epigenètiques poden jugar un paper determinant en la progressió i desenvolupament dels tumors melanocítics”, apunta José Luis García, investigador post-doctoral CIBER i director executiu de EpiDisease.

El projecte Samuel va començar el mes de juliol passat i conclourà al setembre de 2023.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia