(EFE) El litoral de les tres províncies de la Comunitat Valenciana segueix en alerta nivell groc per vents de l’est i nord-est amb intervals de força 7 de vent de l’est i nord-est i ones de 3 metres.  A més, la Comunitat Valenciana registrarà aquest dimarts intervals nuvolosos, sense descartar algun ruixat aïllat amb fang en la meitat sud a últimes hores. La visibilitat estarà reduïda per pols en suspensió. En aquest sentit, cal indicar que un “excepcional” episodi de pols procedent del desert del Sàhara es va registrar aquest dilluns a la vesprada en diverses províncies mediterrànies de la península Ibèrica, un fenomen que no es produïa amb aquesta intensitat des de feia diverses dècades.

Així ho ha explicat en declaracions el president de l’Associació de Geògrafs Espanyols (AGE), el catedràtic de la Universitat d’Alacant (UA) Jorge Olcina, sobre aquest “succés excepcional”.

Es tracta de “una arribada de pols sahariana com feia dècades que no es registrava a Espanya”, segons l’expert, qui ha assenyalat que aquest fenomen es dirigeix de sud a nord per l’est d’Espanya. “La pols sahariana aprofita el costat aquest de la DANA que s’ha format en el Golf de Cadis per a ascendir des del desert del Sàhara fins a Europa occidental” en el que s’ha convertit en una cosa “realment excepcional”, ha insistit Olcina. Aquest episodi està tenyint de groc fosc els cels del sud de la Comunitat Valenciana.

El dimecres seguirà, segons el que es preveu, l’alerta groga per vent i s’esperen precipitacions que podrien aconseguir els 60 litres per metre quadrat en dotze hores, segons l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

El divendres, segons les previsions meteorològiques, en el litoral de la província de València i el litoral sud de la de Castelló es produiran vents del nord-est que podrien aconseguir ratxes de 70 quilòmetres per hora, i en la costa castellonenca s’esperen fenòmens costaners amb ones de 3 metres.

Conseqüències del vent

El Port de València roman tancat al trànsit marítim des de les 7.21 hores d’aquest dimarts per causes meteorològiques i pel fort onatge, segons ha informat l’Autoritat Portuària de València (APV), que afirma que “la seguretat dels treballadors és prioritària”.

Continua tancat el port de Sagunt, que a les 17.00 hores d’aquest dilluns va tancar al trànsit marítim a causa del vent i la força i altura de les ones.

El fort vent que va bufar ahir dilluns a la ciutat de València també va causar desperfectes en, almenys, dues falles de la ciutat de València en derrocar part de les rematades, encara que en cap dels dos casos va caldre lamentar danys personals.

El primer accident es va registrar al matí en derrocar el vent la rematada de la falla Manuel Meliá Fuster-Carles Cortina que porta per lema “Vertaders superherois”, realitzada per l’artista Xavier Herrero i enquadrada en la secció Segona B.

El monument està situat en el barri de Benicalap, enmig d’una àmplia avinguda, amb edificis a mitjana distància, la qual cosa va facilitar que el vent derrocara les figures de la rematada.

La Fallera Major de València, Carmen Martín Carbonell, i la seua Cort d’Honor es va traslladar ahir al fins a l’emplaçament per a fer costat a la comissió, especialment als seus representants, Susana Hernández (fallera major) i Francisco Javier Fenollar (president), segons fonts de Junta Central Fallera.

A la vesprada, el vent va derrocar també un element de la rematada de la falla Malva-rosa-Antonio Ponz-Cavite, de la secció Especial, sense causar danys personals. El lema de la falla és “Freak xou” i és obra de Mario Pérez, en col·laboració amb Art en Foc.

Recomanacions dels bombers per a la Plantà de monuments fallers a causa de les fortes ratxes de vent

El Servei de Bombers de l’Ajuntament de València ha llançat una sèrie de recomanacions a les comissions falleres perquè extremen les precaucions davant la previsió de pluja i vent que amenaça la “plantà” i els actes fallers que es desenvolupen en la via pública els pròxims dies.

Entre aquestes pautes estan la d’establir un perímetre de seguretat suficient al voltant dels monuments fallers o la de demanar a les empreses responsables de les carpes la revisió de les fixacions d’aquests elements, ha informat l’Ajuntament en un comunicat.

“Les previsions meteorològiques s’han complit i, per desgràcia, el mal temps ens visita en aquestes Falles”, ha lamentat el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, qui ha assegurat que s’estan establint una sèrie de pautes per a garantir la seguretat en els monuments i en les persones que vagen a visitar-los en aquests dia.

“No és la informació que ens haguera agradat donar, però necessitem de la col·laboració i participació de totes les comissions, com sempre han fet, per a garantir la seguretat en la festa”, ha assenyalat Cano.

Entre les pautes que han establit els bombers, s’inclou que les comissions establisquen un perímetre de seguretat suficient al voltant de les falles “per a evitar que l’estructura puga causar danys personals o materials en cas d’una eventual caiguda o despreniment”.

També es recomana que en cas que el temporal obligue a suspendre qualsevol activitat al carrer, es faça amb la suficient antelació, i que si es registraren fortes ratxes de vent, es demane la revisió de les fixacions de les carpes a les empreses contractades per al seu muntatge, així com atendre totes les mesures de prevenció si calguera escometre el seu desmuntatge.

En el mateix sentit, es posa l’accent a realitzar controls específics en aquelles falles on s’ha instal·lat il·luminació especial, ja que les fortes ratxes de vent que s’esperen podrien provocar desperfectes i la caiguda d’algun dels elements.

Igualment, es recorda la necessitat de prestar una atenció especial a la seguretat de les parades ambulants que aquests dies es troben disseminades per tota la ciutat, així com, en general, a tots els elements de les terrasses de bars susceptibles de patir els efectes del vent com a taules, cadires o ombrel·les.

En les recomanacions s’incideix també en què la principal via de la ciutadania per a canalitzar qualsevol avís d’un incident és el nombre d’Emergències 112, un servei disponible les 24 hores des d’on es coordina qualsevol actuació.

 

 

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia