El servei de metro de la Generalitat s’erigeix durant la celebració de les Falles en el transport idoni, no solament per a moure’s per la ciutat de València, sinó per a desplaçar-se des de les diferents poblacions de l’àrea metropolitana fins al cor de les festes, el centre urbà, lloc pràcticament inaccessible per al trànsit rodat, atés que en aquestes dates existeixen 500 carrers tallats al pas de tota mena de vehicles.

Les principals deu poblacions de l’àrea metropolitana (Torrent, Paterna, Quart de Poblet, Mislata, Alboraia, Manises, Burjassot, Godella, Paiporta i Picanya) es poden comunicar en menys de 20 minutos amb el centre de València.

D’aquesta manera, l’estació de Xàtiva, la primera en el rànquing de persones usuàries, tant en Falles com en la resta de l’any, enllaça en 19 minuts amb la de Manises, en 14 amb la de Quart de Poblet, 12 amb la d’Alboraia-Peris Aragó i només en 8 minuts amb la de Mislata.

De la mateixa manera, l’estació de Plaça Espanya, la tercera en volum de viatgers durant les Falles, comunica en 19 minuts amb la de Torrent Avinguda, 17 amb la de Paterna, 15 amb la de Godella, 13 amb la de Picanya, 12 amb la Burjassot i 11 minuts amb la de Paiporta.

Cal assenyalar que FGV connecta amb la seua xarxa 35 municipis metropolitans amb València i que el percentatge de desplaçaments que tenen el seu origen i/o destinació en algunes d’aqueixes poblacions és pròxim al 60%.

Desplaçaments més econòmics

Com a novetat, la Generalitat afig enguany als serveis especials, per primera vegada, els nous títols de transport SUMA, que integren en una sola targeta i amb el mateix preu, el transport públic de l’àrea metropolitana de València de Metrovalencia, *MetroBus, EMT i Renfe-Rodalia.

Les noves tarifes que inclouen a RENFE són SUMA 10, de 8 euros per a una zona, enfront dels 9 euros anteriors i 15,50 euros; 12 euros per a dues zones que ha substituït als de 20,90 euros i 26,90 euros, i 20 euros per al Aeroport enfront dels 26,90 d’abans.

A més del consegüent benefici econòmic, amb aquests nous títols es fomenta la intermodalitat amb transbord gratuït durant 90 minuts en una zona i 110 en dues.

Falles de categoria Especial

La xarxa de Metrovalencia, composta per 156 quilòmetres de longitud, 138 estacions i parades, sis línies de metro i tres de tramvia, acosta a la ciutadania i visitants a les Falles de categoria Especial, així com a la municipal situada en la Plaça de l’Ajuntament.

D’aquesta manera, es pot desplaçar-se fins a la falla Convent Jerusalem-Matemàtic Marzal des de l’estació de Plaça Espanya; a la falla de la Plaça del Pilar des d’Àngel Guimerà; a la falla Monastir de Poblet-Aparicio Albiñana (L’Antiga) des de Campanar; i a la falla Na Jordana des de l’estació del metro de Túria o la parada del tramvia de Pont d’Assot.

Si el destí són les falles Cuba-Literat Azorín o Sueca-Literat Azorín, l’estació més pròxima és Bailèn, mentre que, si es dirigeix cap a Regne de València-Duc de Calàbria o Almirall Cadarso-Conde Altea, la millor opció és Colón.

Per a completar el recorregut per les deu falles de categoria Especial, la d’Exposició-Misser Mascó és fàcilment visitable des de l’estació d’Albereda i la de Malva-rosa-Antonio *Ponz-*Cavite des de la parada del tramvia La Cadena.

Finalment, per a contemplar la falla municipal de la Plaça de l’Ajuntament, fora de concurs, i les mascletaes que es disparen tots els dies a les 14 hores, les estacions més pròximes són Xàtiva, Colón, Plaça Espanya, Àngel Guimerà i Bailèn.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia