El Dia Mundial de l’Aigua se celebra cada 22 de març per a crear consciència de la importància de cuidar l’aigua per a la vida de els éssers humans i les espècies en la Terra, així com per a donar a conéixer la problemàtica dels milions de persones que no tenen accés al subministrament d’aigua potable i les mesures urgents que s’han de prendre sobre aquest tema per a fer front a aquest problema.

El Dia Mundial de l’Aigua va ser proclamat per la ONU en 1992. Aquest any es va celebrar a Rio de Janeiro la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament. D’allí va sorgir la proposta, sent 1993 el primer any de celebració.

Posteriorment van tindre lloc altres esments com el Any Internacional de Cooperació en l’Esfera de l’Aigua 2013 i el Decenni “Aigua per al Desenvolupament Sostenible”, 2018-2028. Tot això remarca la idea de l’ONU que l’aigua és fonamental per al desenvolupament i la pau mundial.

En la celebració d’aquesta efemèride anualment se selecciona un lema o tema central. Per a l’any 2022 el tema seleccionat és “Aigua Subterrània: Fent Visible l’Invisible“.

Amb això es pretén destacar la importància de les aigües subterrànies, així com destacar la necessitat de generar accions per a evitar la seua sobre-explotació i procurar la seua disponibilitat a tot el món. S’estima que el 97% de l’aigua dolça se situa en aqüífers o formacions geològiques, compostes per capes de roques i sediments que conserven aigua en el seu interior.

Són una font vital de manteniment per a la provisió i subministrament d’aigua potable, el manteniment d’ecosistemes, així com per al sosteniment de l’agricultura i la indústria.

D’altra banda, es pretén visibilitzar l’impacte del canvi climàtic en les aigües subterrànies. Es requereix conjuminar esforços per a gestionar de manera sostenible el preuat líquid.

Es convida a les persones i comunitats a realitzar un vídeo de 60 segons que mostre com afecta l’aigua subterrània les nostres vides, utilitzant les etiquetes #MyGroundwaterStory i #WorldWaterDay. Pots pujar-los a YouTube o Vimeo i enviar l’enllaç a mygroundwaterstory@un-igrac.org.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia