(EFE) Els supermercats han registrat un increment del consum d’entre el 20 i el 25% en alguns productes en l’última setmana en comparació amb la mateixa setmana de 2021 a causa d’un comportament “anòmal” de sobreaprovisionament, i adverteixen que no és necessari fer apilament d’aliments perquè no hi ha desproveïment.

La incertesa està darrere d’aquest sobreaprovisionament i de l’augment de preus, derivat de la guerra a Ucraïna i agreujat per la vaga del transport, que han pujat els preus un 5% segons l’IPC en el que portem d’any amb la previsió que seguisquen en ascens, segons ha indicat el director de l’Associació de Supermercats de la Comunitat Valenciana (ASUCOVA), Pedro Reig.

“No hi ha problemes de proveïment, ni en la producció ni en la distribució, el que hi ha són problemes en el transport” que estan afectant més productes que venen del nord i del sud d’Espanya, com els lactis o determinades fruites, però que poden substituir-se per altres procedents d’altres llocs, encara que aquest reajustament pot alentir l’arribada d’eixos productes.

Reig reconeix la preocupació per la vaga del transport i urgeix a desembossar la situació entre el sector convocant de l’atur i el Govern. Un dels productes més perjudicats està sent la llet, que ve del nord d’Espanya, encara que no existeixen problemes en la cadena agroalimentària, que és “una de les més eficients d’Europa”.

En els productes secs i envasats el consum ha crescut fins a un 25%, entre ells les conserves i els ous, i en uns altres com l’oli de gira-sol, que també ha incrementat el preu, s’han buscat alternatives després de l’inici de la guerra a Ucraïna, principal proveïdor d’Espanya, com ja es va fer durant la pandèmia amb el paper higiènic.

L’arribada d’oli de gira-sol d’altres proveïdors i altres països ha causat l’increment de preus, i els supermercats asseguren que intenten traslladar “el mínim possible” la pujada de costos derivada de la guerra i dels preus del combustible i l’energia a la cistella de la compra però no poden vendre per davall del preu de cost.

Els supermercats han limitat la venda d’oli a una botella per client i dia i ara també han començat a fer-ho amb la llet, en aquest cas a 6 briks/botelles per client, per a garantir el proveïment dels clients.

Consum ha assegurat a EFE que ha limitat a 6 unitats la llet per a evitar l’apilament excessiu, no generar efecte de crida i allargar el possible la disponibilitat del producte, com ja va fer amb l’oli per l’escassetat del principal proveïdor espanyol, que és Ucraïna.

La cooperativa valenciana també s’ha referit a un augment injustificat de la demanda i a la incidència de la vaga del transport.

“La gent no ha de tindre dubte que la cadena continua funcionant, ha de comprar amb normalitat”, segons Reig, que ha insistit a resoldre de manera urgent la vaga del transport i també donar solucions a l’alça del preu de l’energia i del gasoil perquè afecte el menys possible al consum.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia