La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha sol·licitat al Ministeri de Justícia la creació d’onze nous jutjats i tres places de magistrats per a alleujar la càrrega de treball dels tribunals de la Comunitat Valenciana. Les noves unitats judicials se situarien en els partits de València, Alzira, Llíria, Sagunt, Sueca, Alacant, Elx, Nules i Quart. Així ho va requerir en la seua intervenció en la Conferència Sectorial de Justícia del Govern amb les comunitats autònomes divendres passat a Avilés (Astúries).

Amb la proposta es pretén alleujar la càrrega de treball de l’Administració de Justícia de la Comunitat Valenciana la taxa de la qual de litigiositat és del 118,5 per cent i acostar-la així a la mitjana nacional, que és del 116,5. Aquest augment de la planta judicial afectaria els partits judicials de València, Alzira, Llíria, Sagunt, Sueca, Alacant, Elx, Nules i posar en marca el Jutjat de Primera Instància i Instrucció 4 de Quart de Poblet l’entrada en funcionament de la qual va quedar en suspens al juny de 2011. En aquest sentit, la consellera ha recordat que aquestes noves unitats aniran a partits judicials que estan “molt saturats de treball”.

D’aquesta manera, la proposta de la consellera inclou, per a la província de València, la creació del Jutjat 5 de Violència sobre la Dona en la capital (que sorgeix de l’agrupació de jutjats especialitzats de València, Mislata i Quart de Poblet). Aquesta concentració de jutjats es proposa també per a crear el de Violència sobre la Dona número 1 d’Alzira (que agrupa el de Carlet) i el número 1 de Sueca (que assumeix el de Catarroja). Se sol·licita, a més, la creació de tres jutjats de Primera Instància i Instrucció per a Llíria (el 8) i Sagunt (el 7), així com la dotació d’una plaça de magistrat per a la Sala d’Apel·lacions del Tribunal Superior de Justícia i altres dues més per a les seccions 9 i 10 de l’Audiència Provincial.

Per a Alacant, la sol·licitud inclou la posada en marxa del Jutjat de Violència sobre la Dona número 3 (que assumiria la demarcació de Sant Vicent del Raspeig) i la creació del Jutjat penal 11 amb competència exclusiva sobre Violència sobre la Dona. D’igual manera, el nou Jutjat sobre aquesta matèria d’Elx (el número 2) agruparia també la demarcació de Novelda. La proposta d’ampliació de planta judicial a la província d’Alacant es completa amb la petició del Jutjat contenciós administratiu número 2 per a la capital il·licitana.

Finalment, per a la província de Castelló, se sol·licita la creació del Jutjat de 1a Instància i Instrucció número 6 de Nules.

La consellera ha posat l’accent principalment en la seua proposta d’agrupar jutjats especialitzats en Violència de gènere “que ha sigut consensuada amb la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia” perquè “no podem consentir que hi haja una justícia de primera i una altra de segona” en referència al fet que les víctimes del terrorisme masclista no reben igual atenció en un jutjat especialitzat que en un altre ordinari.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia