Un estudi de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) sobre 212 números fixos i mòbils emprats per a realitzar ofertes comercials revela greus irregularitats a l’hora d’identificar després a les empreses quan es retorna la crida. Però també entre les empreses que s’identifiquen i responen, en aquest cas per les dificultats per a donar-se de baixa de les seues bases de dades.

OCU denuncia que en un 66% dels casos no és possible tornar a contactar amb el teleoperador, ja siga per a conéixer l’oferta comercial o per a sol·licitar que no tornen a cridar-li. El més freqüent és que s’escolte un missatge de l’operador telefònic informant de diferents circumstàncies: “la línia no existeix”, “aquesta línia té restringides les crides”, “número desconegut”, etc. En altres ocasions no hi ha to de crida, es talla o no deixa de comunicar. O bé salta   un fil musical o un “tots els nostres operadors estan ocupats”. El cas és que, encara que l’usuari compta amb el número de la crida rebuda, no té manera de parlar amb ningú, la qual cosa en la pràctica impedeix la identificació de l’empresa que es va posar en contacte amb ell, incomplint els requisits que exigeix la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris (LGDCU).

 

Però és que fins i tot quan s’aconsegueix parlar amb un teleoperador és molt difícil donar de baixa les dades personals del consumidor. Fins i tot tractant-se d’un dret igualment contemplat per la LGDCU, només es va aconseguir realitzar de manera inequívoca en un 10% de les telefonades realitzades. En la resta, o bé es van donar excuses, es va penjar sense més explicacions o el resultat de la petició va ser dubtós, amb un “prenem nota” del qual no es va rebre cap confirmació, o amb solucions parcials o indirectes, com assenyalar un enllaç a la seua política de privacitat.

 

En un cas com en un altre, els principals problemes es van observar amb crides d’empreses de telecomunicacions, la qual cosa desacredita el seu recent codi ètic per a evitar les males pràctiques en la venda per telèfon. Segons l’estudi realitzat per OCU, la meitat de les 212 anomenades recollides per a realitzar l’estudi corresponien a aquest tipus d’empreses. I a penes l’1% van facilitar clarament la baixa de les dades de l’usuari.

 

OCU sol·licita al Ministeri de Consum que la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris que garantisca el dret del consumidor per a identificar de manera senzilla a l’empresa que li contacta, el mateix que el seu dret d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició a les seues dades en el mateix canal telefònic. És més, donades les queixes dels usuaris sobre la freqüència de les crides, OCU considera que haurien de limitar-se d’alguna forma, incloses les que es realitzen des de números estrangers, cada vegada més habituals.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia