(EFE) La Generalitat Valenciana rebaixarà un 10% les taxes i preus públics de competència autonòmica durant aquest any, una mesura que afectarà 70 taxes fiscals i que forma part del Pla Reactiva per a fer front a la crisi provocada per la invasió russa d’Ucraïna.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquesta rebaixa després de reunir-se amb els agents socials per a tractar sobre les mesures de resposta a la crisi energètica, i ha afirmat que el més important és parar l’increment dels preus i ajudar a salvar projectes de vida i d’empreses.

Algunes de les taxes estan vinculades a la normativa estatal, per la qual cosa caldrà estudiar com s’aplica la rebaixa, ha precisat Puig, que també ha avançat altres accions sobre el transport.

La rebaixa del 50% del preu en el transport públic a València es farà també en el TRAM d’Alacant i es negociarà amb els concessionaris perquè baixen el preu dels bitllets, alhora que lluiten a favor de la descarbonització.

En aquests moments, la dificultat “ha de ser compartida”, per la qual cosa les empreses han de fer també un esforç per contindre els preus rebaixant els marges i “no traslladant tot als preus”, amb la finalitat que els ciutadans no patisquen de manera “tan cruenta” la crisi energètica, ha instat el president.

El Pla Reactiva que inclou aquestes i altres mesures es concretarà la setmana vinent una vegada s’acorden amb la patronal i els sindicats. El pla es basa en quatre pilars: la lluita contra la inflació, malgrat les limitacions que té per a actuar com a govern autonòmic, ajudar a empreses i famílies, mesures d’eficiència i estalvi energètic amb ajudes a tots els sectors i, finalment, accions per a accelerar l’autonomia energètica.

Aquest pla es finançarà a través de recursos propis, dels fons Feder i del Mecanisme de Recuperació i Resiliència Europeu.

La resposta valenciana complementa, ha dit, les mesures anunciades pel Govern d’Espanya i el marc de mesures europeu, on s’han alçat algunes restriccions a empreses que el Govern valencià “cobrirà”.

El ple del Consell ja va aprovar aquest divendres un decret llei de mesures urgents en resposta a l’emergència energètica i econòmica originada per la guerra a Ucraïna que pretén facilitar noves instal·lacions d’energia fotovoltaica i eòlica, per al que es redueix a un any el temps de tramitació.

També estableix mesures per a rellançar la creació de noves instal·lacions d’energies renovables, especialment les plantes eòliques i fotovoltaiques, per a això simplifica els procediments administratius i elimina traves burocràtiques, amb la finalitat de reduir el temps de tramitació.

A més, s’estableix una ocupació per a implantar instal·lacions d’energia renovable del 3% de la superfície del sòl no urbanitzable comú de cada municipi, amb criteris de ponderació per a incentivar que se situen en sòls de menor valor agrològic.

Igualment, es facilita la posada en marxa d’instal·lacions d’energia renovable que ocupen menys de 10 hectàrees i s’incrementa la participació dels ajuntaments, que podran fer els informes pertinents, a més d’afavorir la implantació de centrals fotovoltaiques d’iniciativa pública.

També es reforça l’agilitació normativa per a les plantes d’energies renovables de menys de 10 megavats, que ara tindran una tramitació d’urgència, i s’incorporen canvis normatius d’agilitació per a plantes amb menor capacitat.

Així mateix, s’afavoreix la instal·lació de plantes públiques de generació d’energia verda en els municipis i s’incorpora la possibilitat de declaració energètica/estratègica per a projectes singulars que puguen ser d’interés o ben econòmic, energètic o ambiental.

El *president ha agraït als agents econòmics l’alineació d’objectius per a ajudar al teixit econòmic valencià, com ja es va fer per a fer front a la crisi derivada de la pandèmia.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia