El Dia Internacional del Poble Gitano se celebra cada 8 d’abril amb l’objectiu de reconéixer el valor d’aquest poble, amb les contribucions que la seua cultura i història ha aportat al Món. Amb això, es pretén erradicar l’estigma i discriminació de la qual han sigut objecte durant tant de temps.

En aquest sentit, la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat l’èxit que està tenint el programa Kumpania, posat en marxa pel seu departament per a fomentar la inclusió educativa dels xiquets i xiquetes gitanes, i que durant l’últim curs ha tingut un grau d’èxit pròxim al 90%.

Oltra ha presidit la reunió del Consell Valencià del Poble Gitano en el qual s’ha fet un repàs de l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano, que inclou mesures com el programa Kumpania, pensat en principi per a les etapes de Primària i Secundària, però que enguany s’ha ampliat als ensenyaments no obligatoris (infantil, cicles formatius de formació professional, estudis universitaris, batxillerat, etc.).

La vicepresidenta he explicat que en 2022 el seu departament compta amb una inversió de 8,8 milions d’euros per al finançament dels programes Kumpania, Impulsa Kumpania, que va dirigit a la primera infància, i Kumpania Plus, per a acompanyar en els estudis postobligatoris.

L’ampliació d’aquests programes ha permés passar de 12 a 28 programes, dels quals 14 són de Impulsa Kumpania, 10 de Kumpania i 4 de Kumpania Plus, de manera que ara es dona servei a 19 barris de les localitats d’Alacant, Burjassot, Castelló de la Plana, Elda, Elx, Llíria, Paterna, Sagunt i València.

Aquest increment de recursos ha permés ampliar el nombre de xiquets, xiquetes i adolescents de 274 a 651, i també millorar les plantilles que han passat de 103 a 189 persones professionals, de les quals 76 pertanyen al col·lectiu gitano.

“El Kumpania s’ha demostrat com un instrument efectiu per a intervindre en aquells factors que determinen la desigualtat de condicions i resultats en les quals es troba l’alumnat gitano en el sistema educatiu respecte de la població majoritària, mentre els procura els mitjans necessaris per al desenvolupament de les seues capacitats i l’èxit dels seus estudis”, ha afirmat.

En aquest sentit, ha recordat que durant la pandèmia es va facilitar als participants en aquest programa dispositius mòbils i altres instruments que facilitaren el seguiment de les classes en aquells casos en què l’assistència presencial no era possible.

Èxit del Kumpania

La primera fase d’aquest servei de millora socioeducativa, en funcionament des de 2019, ha tingut un gran èxit amb els xics i xiques que han participat en ell, i que han aconseguit graduar-se en secundària en la majoria dels casos, a més d’un ampli reconeixement tant per entitats especialitzades en poble gitano, com per part de la mateixa Unió Europea, que l’ha reconeguda com a bona pràctica.

Així, el curs passat, malgrat les dificultats que va suposar la pandèmia per a poder oferir classes presencials, dels 268 alumnes i alumnes que van acabar el curs en el programa Kumpania, 239 van promocionar de curs, la qual cosa suposa el 89 per cent del total, i 17 d’ells van aconseguir graduar-se en Secundària.

Consell del Poble Gitano

La reunió del Consell del Poble Gitano també ha servit per a informar sobre l’elecció d’Alexandrina Dona Fonseca com a vicepresidenta primera d’aquest òrgan, la creació del qual emana de l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano, que és la que estableix les línies de treball prioritàries en aquest àmbit de la Generalitat.

Tal com contempla el decret de la seua creació la composició d’aquest òrgan és paritària, intergeneracional, compta amb una diversitat territorial i amb majoria de persones gitanes. Concretament, està format per 36 membres: 9 representants institucionals i 27 d’entitats que treballen amb el poble gitano.

A més de la presidència i vicepresidència, es compon de 5 representants institucionals de les àrees de la Generalitat de poble gitano, educació, sanitat, habitatge i economia, un representant de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i un representant de les universitats públiques valencianes.

També hi ha 4 vocalies representades per persones l’elecció de les quals ha sigut per insaculació i per trams d’edat, de manera que hi ha una persona gitana menor de 18 anys, una d’entre 18 i 30 anys, una altra de 31 a 50 i una última persona gitana major de 50 anys.

Així mateix, estan representades les principals entitats que treballen amb la població gitana, concretament 6 vocals representants de les organitzacions del moviment gitano autonòmic, 10 vocals de les organitzacions d’àmbit territorial municipal, comarcal i supracomarcal, 2 vocals representants d’associacions de dones gitanes i 2 de les organitzacions de joventut gitana.

A més, formen part del Consell tres persones gitanes que han rebut una Distinció 9 d’Octubre de la Generalitat: Ana Giménez Adelantado, Ricardo Borrull Navarro i Alexandrina dona Fonseca Maia.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia