Les grans superfícies de la Comunitat Valenciana obriran aquest diumenge, 10 d’abril, el Dijous Sant, 14 d’abril, i el Diumenge de Pasqua, 17 d’abril, i en les zones de gran afluència turística d’Alacant i València també ho faran el Divendres Sant, 15 d’abril, i el diumenge 24 d’abril, vespra de sant Vicente Ferrer.

Segons ha informat el portaveu de la patronal de grans superfícies Anged, Joaquín Cerveró, en un comunicat, “l’arribada del bon temps, el volum de turisme intern, nacional i internacional que s’espera rebre aquests dies, així com la necessitat d’adequar els segons habitatges i la presentació de noves col·leccions de moda, fa preveure una bona campanya de Setmana Santa i Pasqua“.

“Les grans superfícies de la Comunitat Valenciana volen agrair als seus treballadors l’esforç i als seus clients la confiança demostrada en els nostres comerços durant els últims anys, animant-nos a continuar millorant tant l’assortiment i com el nivell d’atenció i servei”, ha manifestat Joaquín Cerveró.

Les carreteres recobren la calma en l’eixida d’una Setmana Santa més usual

La segona jornada de l’operació eixida de Setmana Santa ha començat aquest matí amb embossos en algunes carreteres, com l’A-3 a Madrid cap a València, encara que ja hi ha trànsit fluid en aquest inici de vacances en la qual el turisme comença a recobrar la normalitat, amb bones dades d’ocupació després de dos anys de restriccions.

Si bé encara amb màscares en interiors, ha començat una Setmana Santa el més semblant a la normalitat que es vivia al país abans de l’esclat de la pandèmia, amb xifres de desplaçaments per carretera, tren i avió que així ho corroboren i dades d’ocupació hotelera que donen peu a l’optimisme en el sector.

A les 15.00 hores d’aquest divendres va començar l’operació especial de Trànsit per Setmana Santa, període de l’any on es produeix un major nombre de desplaçaments en poc espai de temps.

Fins a 14,6 milions de viatges espera la Direcció General de Trànsit (DGT) que es produïsquen -des d’ahir- fins al 8 d’abril, festiu en diverses comunitats autònomes.

Igual que el primer dia, les retencions d’aquest dissabte al matí han complicat la circulació en algunes carreteres, sobretot en les eixides de Madrid, especialment en l’A-3, que a més ha estat tallada al trànsit degut a un accident.

No obstant això, la situació de les carreteres a mitjan vesprada és de tranquil·litat i el trànsit habitual d’un dissabte, amb circulació més densa als voltants de zones comercials, desplaçaments de retorn d’excursions o vies pròximes a la costa.

Els viatgers també s’han desplaçat amb tren i un exemple d’aquesta quasi normalitat són les dades facilitades per Renfe.

Durant la jornada d’ahir va registrar una xifra rècord de viatgers des que es va iniciar la pandèmia, 163.576, que es van traslladar en el prop d’un miler de trens de llarga i mitjana distància.

En una nota, la companyia detalla que Ocell i llarga distància van transportar 99.613 viatgers, en tant que en trens de mitjana distància van viatjar 63.963, la qual cosa ha evitat la circulació de prop de 10.000 vehicles privats i les seues corresponents emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

Els trajectes més demandats van ser els que enllacen Madrid amb Andalusia, Comunitat Valenciana, Galícia i Catalunya, encara que també es va registrar una alta ocupació en el Corredor Mediterrani així com en serveis que enllacen Catalunya amb Andalusia.

Els aeroports espanyols de la xarxa d’Aena tenen programats 57.376 vols d’arribada i eixida per a aquestes vacances, entre el divendres i el dilluns 18 d’abril, xifra que quasi triplica la de 20.037 de l’any passat i se situa només un 10% per davall de la de 2019.

De tots els moviments previstos per a aquests onze dies, 34.651 corresponen a vols internacionals, un 60% del total, i la resta, 22.725, a nacionals (40%).

L’hostaleria espanyola, a pesar que la guerra a Ucraïna ha alentit les vendes, espera una setmana “espectacular”, un punt d’inflexió per a un estiu “molt bo”, com va dir ahir a Santander el responsable de la Confederació Empresarial d’Hostaleria d’Espanya, José Luis *Yzuel.

Hi ha més ganes de viatjar que mai i el turista s’ha acostumat a reservar a última hora. Per exemple, les reserves d’última hora per als festius de Setmana Santa en el nord d’Extremadura han fet que l’ocupació arribe al 98% en allotjaments rurals, segons l’associació Turisme Nord Extremadura (Aturnex).

Per part seua, el portaveu de la Federació d’Hostaleria i Turisme de Tarragona, Xavier *Guardià, ha explicat que la zona preveu una ocupació del 70-80%, molt prop de les dades de 2019.

Els establiments de Huelva estimen una ocupació del 81,4%, que a partir del Dijous Sant serà del 88%, mentre que els de Cadis una ocupació mitjana del 70% per als dies festius i l’Associació Hotelers Platja de Palma que ronde entre el 73 i el 79%, la qual cosa, de confirmar-se, suposaria aconseguir les xifres de 2019.

La meteorologia també és protagonista de l’inici de Setmana Santa, en la qual, a més, tornaran a eixir processons -hi ha comunitats que han dissenyat plans específics anticovid per a les celebracions litúrgiques-.

Una de les quals hui torna a eixir és la processó de la Germanor del Lliurament de Guadalcacín, que recorre una mica més de 13 quilòmetres durant 14 hores, la qual cosa la converteix en la processó més llarga d’Espanya i en la primera confraria de Jerez de la Frontera (Cadis) que trepitja els carrers després de dos anys d’absència per la pandèmia.

Moments de gran emoció s’han viscut en el trasllat de les imatges del nostre Pare Jesús Cautivo i María Santísima de la Trinitat Coronada en la seua tradicional visita a l’Hospital Civil de Màlaga, quan els homes de tron han cedit el seu lloc en els varals al personal sanitari que han introduït el pas dins del centre després de dos anys sense poder fer-lo.

Aquest dissabte, encara que la previsió és que la borrasca Diego deixe fortes ratxes de vent, pluja i temporal marítim a Galícia i en les comunitats cantàbriques, l’ambient en general és estable en quasi tot el país, amb núvols i temperatures pròpies de l’època.

Per exemple, a les 10.00 hores ja s’havien sobrepassat els 20 graus en punts d’Almeria, Múrcia, Alacant o Màlaga. En aquesta última província, al Rincón de la Victoria, a aqueixa mateixa hora els termòmetres havien pujat dels 25 graus.

Després de l’estabilitat de demà, s’espera l’arribada d’un front atlàntic que penetrarà per Galícia i que portarà a partir del dilluns precipitacions generalitzades en nombrosos punts de la península, a més d’un descens de temperatures abans de donar pas, a partir del dijous i de manera progressiva, a uns dies assolellats amb temperatures en ascens.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia