L’Institut Valencià de Cultura, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i CaixaBank convoquen la cinquena edició del Concurs CaixaBank d’Orquestres de la Comunitat Valenciana, que s’emmarca dins del programa ‘CaixaBank escolta València’ i que es reprén després de no haver-se convocat en 2021 per la pandèmia. El termini d’inscripció per a les societats musicals és des de l’1 d’abril fins al 15 de maig i les sol·licituds s’han de tramitar per via telemàtica.

El concurs, dins del programa ‘CaixaBank escolta València’, tindrà lloc el dia 13 de novembre de 2022 al Palau de les Arts de València, i consta de dues categories: Salvador Giner, per a orquestres que tenen entre 30 i 50 músics, i Martín i Soler, per a orquestres que tenen entre 51 i 70 músics.

Hi participaran un màxim de quatre orquestres per categoria, que seran seleccionades prèviament pel Comité Organitzador entre totes les orquestres inscrites, segons la trajectòria que tenen, el nombre de concerts realitzats, els anys d’antiguitat i el currículum del director. Les orquestres seleccionades per a participar en el V Concurs CaixaBank d’Orquestres s’anunciaran abans de l’1 de juny de 2022.

Podran participar en el concurs totes les orquestres no professionals pertanyents a les societats musicals valencianes federades en l’FSMCV. La plantilla ha d’incorporar, com a mínim, huit violins primers, sis violins segons, quatre violes, quatre violoncels i dos contrabaixos.

Cada orquestra participant interpretarà un repertori de dues obres de lliure elecció, però una de les dues ha de ser obligatòriament del repertori orquestral compost entre 1750 i 1850. La durada del repertori ha d’estar entre 45 i 70 minuts per a la categoria Martín i Soler, i entre 30 i 55 minuts per a la categoria Salvador Giner, de manera que es penalitzarà l’incompliment d’aquestes indicacions.

El jurat estarà compost per tres professionals del món de la música de reconegut prestigi sense cap vinculació amb les entitats organitzadores ni amb les orquestres participants.

Les orquestres participants rebran un diploma acreditatiu de la seua selecció per a participar en el V Concurs CaixaBank d’Orquestres de la Comunitat Valenciana i hi haurà un únic premi per categoria, amb una dotació econòmica de 6.000 euros. A cada orquestra que participe es donara? una compensacio? econo?mica: de 2.000 per a les orquestres que participen en la categoria Salvador Giner i de 2.500 per a les orquestres que participen en la categoria Marti?n i Soler. A més, el jurat concedirà un premi de 1.500 euros al millor director de les orquestres participants en cada una de les categories, quantitats aportades íntegrament per CaixaBank.

Per tal d’estimular el moviment orquestral valencià, les dues orquestres guanyadores del concurs i les dues que hagen tingut la segona millor puntuació en cada categoria participaran en el V Festival CaixaBank d’Orquestres de la Comunitat Valenciana, que tindrà lloc en les capitals culturals 2022 de la Comunitat Valenciana. El primer concert amb les participants de la categoria Salvador Giner serà el 10 de desembre de 2022 a Aielo de Malferit i el segon, amb les participants de la categoria Martín i Soler, tindrà lloc a Alzira el 17 de desembre de 2022.

Les bases completes del V Concurs CaixaBank d’Orquestres i els formularis d’inscripció es poden descarregar en la web de l’IVC.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia