Cada 15 de abril, Espanya celebra el Dia del Xiquet amb la finalitat d’homenatjar els més xicotets, promovent els seus drets i impulsant el seu benestar. Al seu torn, es pretén sensibilitzar a la població sobre les necessitats integrals dels xiquets espanyols i per descomptat d’altres nacionalitats com a base fonamental de la Societat.

No obstant això, existeix un Dia Universal del Xiquet establit oficialment per l’Organització de les Nacions Unides (ONU), però queda a elecció de cada país triar el dia per a la seua celebració nacional. En virtut d’això Espanya ho celebra cada 15 d’abril. En canvi, la comunitat de Madrid festeja aquest dia el segon diumenge de maig, coincidint amb el dia de la mare.

D’altra banda, a causa de l’actual pandèmia pel Covid-19, en 2020 es va elevar una proposta davant el Govern Espanyol (per part d’unes 1.500 entitats) de celebrar aquest dia a Espanya el 26 d’abril. Aquesta petició es va realitzar en record de la data emblemàtica en la qual els xiquets van eixir novament al carrer, després de 42 dies de confinament per la Covid-19. Aquesta iniciativa va ser promoguda per la Fundació Créixer Jugant.

La Fundació Créixer Jugant té com a finalitat treballar en la defensa i promoció d’un dels drets fonamentals del xiquet: el dret al joc. El joc és una de les activitats més valuoses i importants per al desenvolupament global del xiquet en totes les seues facetes: física, psíquica, social i intel·lectual. La Convenció dels Drets del Xiquet, adoptada per les Nacions Unides en 1989, proclama “el dret del xiquet al descans i a l’esplai, al joc i a les activitats recreatives apropiades per a la seua edat i a participar lliurement en la vida cultural i en les arts” (Art. 31.1).

Imprimir article
Comenta aquesta notícia