La Generalitat Valenciana ha llançat una aplicació mòbil per a facilitar als agents de camp la vigilància i el control de plagues en boscos i terrenys forestals, a través de la qual es tramitaran unes 3.500 avaluacions fitosanitàries, 300 avisos i 2.500 prospeccions de quarantena anuals.

La Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), en col·laboració amb la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, han desenvolupat aquesta nova eina, que està en fase de proves, en el Sistema Integral per a la Minimització de Plagues de la Comunitat Valenciana, denominat SIMPLA, que utilitzen els agents de camp.

SIMPLA és el sistema que permet organitzar la vigilància i el control de les plagues que afecten els terrenys forestals. Entorn de 300 persones utilitzen actualment aquest sistema i les seues aplicacions, entre els agents de camp, que realitzen les avaluacions, avisos i prospeccions, i els gestors de sanitat forestal.

Amb la nova app, aquest col·lectiu podrà, des dels seus propis dispositius mòbils, realitzar avaluacions i prospeccions fitosanitàries planificades, així com reportar avisos d’incidències fora de planificació, la qual cosa permetrà eliminar l’ús del paper per a recaptar la informació i el bolcat manual de les dades en el sistema, segons un comunicat de Generalitat.

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), José Manuel García Duarte, ha explicat que el sistema permet planificar accions de camp, com la lluita contra la processionària, organitzant les demarcacions, masses, corbes de vol, diagnòstics, tractaments, mostres, prospeccions, característiques del mitjà i fins i tot una xarxa de notificacions internes.

Per part seua, des de la Conselleria de Transició Ecològica, promotora del projecte, es destaca que facilitarà el treball en l’estudi i possibles tractaments de les malalties i plagues forestals, els agents mediambientals guanyaran en agilitat procedimental i els tècnics rebran els avisos fitosanitaris amb major rapidesa per a actuar, segons el director general de medi natural, Julio Gómez Vivo.

Com a suport a la planificació, a més, es disposa de gestors d’informes que permeten obtindre informació estadística de gran utilitat.

L’aposta pel control metodològic en matèria forestal a través de l’aplicació SIMPLA contribuirà a preservar la salut dels boscos. Aquest programa inclou instruments d’investigació en el camp de l’ecologia com la xarxa Muffet, emmarcada en la xarxa europea de seguiment de danys en els boscos, o una xarxa d’alerta primerenca RAT, que controla els riscos derivats de l’aparició d’espècies exòtiques.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia