(EFE) La intervenció psicològica, amb el 41,2% de les peticions, ha sigut el servei més demandat per les persones ateses en les oficines Orienta de la Generalitat per al col·lectiu LGTBI, seguit pel de informació i acolliment, la intervenció social i la intervenció legal i jurídica.

Aquestes xifres confirmen l’encert de duplicar els professionals d’atenció psicològica, ja que en moltes ocasions les persones s’acosten a Orienta a la recerca d’una ajuda professional en aquells aspectes psicològics o emocionals que dificulten el seu desenvolupament personal i vital, en relació amb la realitat LGTBI, segons ha explicat en un comunicat el director general d’Igualtat en la Diversitat, José de Lamo.

La xarxa ha creat grups d’ajuda mútua, gestionada i supervisada per equip de professionals de la psicologia, per a atendre necessitats més específiques com les de les persones trans, les persones LGTBI pertanyents al col·lectiu migrant, o familiars de persones LGTBI o adolescents LGTBI.

Les oficines Orienta van realitzar 7.107 atencions durant 2021, la majoria de persones d’entre 18 i 30 anys i el 31,6% a persones trans.

Es van posar en marxa en 2019 responent al que s’estableix en la llei de la Generalitat d’igualtat de les persones LGTBI, en la qual s’assumia el compromís de garantir un servei públic d’informació, orientació i assessorament, inclòs el psicològic, legal, administratiu i social.

Són espais on s’ofereix l’acompanyament necessari perquè les persones se senten secundades, segures, respectades i acompanyades en les decisions que desitgen adoptar, segons De Lamo.

Les oficines compten amb un espai físic en les tres províncies, a més d’oferir atenció telefònica i a través de correu electrònic, la qual cosa ha permés realitzar en 2021 un total de 7.107 atencions, 3.174 a la província de València, 2.604 en la d’Alacant, i 1.329 a la província de Castelló.

Del total d’atencions, 6.856 s’han realitzat a particulars, i 251 a professionals de diferents àmbits que han acudit a Orienta per a rebre assessorament sobre diferents qüestions relacionades amb el col·lectiu LGTBI i la seua realitat.

Del total d’atencions a particulars, 5.418 són a població del col·lectiu LGTBI, mentre que 1.423 corresponen a familiars o persones pròximes. La majoria ve d’homes cisgénero, en total 2.413 (35,2%), seguit de les atencions a dones cisgénero amb 1.957 casos.

Les persones trans també representen una part important de les atencions, en concret el 31,6%, de les quals 892 corresponen a homes trans, 984 a dones trans i 290 a persones trans no binàries.

Respecte a l’orientació de la persona, 2.230 atencions s’han realitzat a heterosexuals, seguit per les 2.010 a *gais, 939 a bisexuals, 704 a lesbianes i 54 a pansexuals.

Per franges d’edat, el grup que més acudeix a les oficines Orienta es troba entre els 18 i 30 anys, en concret 2.308 atencions en aquesta franja d’edat (33,6%); en el cas de menors d’edat, hi ha hagut 755 atencions a persones que tenien entre 3 i 17 anys.

Quant a la nacionalitat, el 65,5% de les atencions s’han realitzat a persones espanyoles i el 33,7% a estrangers, la qual cosa mostra també la necessitat d’atenció a les persones LGTBI procedents d’altres països.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia