La fi de l’obligatorietat de l’ús de mascaretes en espais interiors i exteriors ha entrat en vigor aquest dimecres, després de l’aprovació per part de el Consell de Ministres.

No obstant això, s’han establit les següents excepcions:

1. Continua sent obligatori l’ús de la màscara (per a persones de sis anys o més) en:
– Centres de salut, hospitals (excepte a l’habitació si estàs ingressat) i altres centres sanitaris, com a fisioterapeutes,  dentistes, podòlegs, farmàcies, òptiques, ortopèdies, etc.
– Residències, però només per a treballadors i visitants en les zones comunes.
– Transports públics: avions, trens, autobusos i taxis. Però no en estacions, aeroports i andanes.

2. En l’entorn laboral, no resultarà preceptiu l’ús de mascaretes. No obstant això, l’avaluació de riscos del lloc de treball serà la que permetrà prendre una decisió sobre les mesures preventives adequades que han d’implantar-se.

3. Quant al comerç i l’hostaleria: el Reial decret indica que; “Es recomana un ús responsable de la màscara en els espais tancats d’ús públic en els quals les persones transiten o romanen un temps prolongat”. Per tant, en principi, no es pot obligar a l’ús de les mascaretes.

4. Finalment, el Reial decret assenyala; “Així mateix, es recomana l’ús responsable de la màscara en els esdeveniments multitudinaris. En l’entorn familiar i en reunions o celebracions privades, es recomana un ús responsable en funció de la vulnerabilitat dels participants”.

Tots els detalls els podeu trobar en la següent publicació del Butlletí Oficial de l’Estat: Unio Gremial informa resumen Real Decreto modificación uso marcarillas abril 2022 (1).

Recolzen que es lleven les màscares però amb la possibilitat de fer “un pas arrere”

Per part seua, l’investigador de la Fundació d’Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) Salvador Peiró ha assegurat aquest dimarts que veu “raonable” eliminar l’obligatorietat de portar les mascaretes en espais interiors i que en el pitjor escenari, amb una nova variant que “escapara” a les vacunes, es pot “fer un pas arrere”.

Peiró ha explicat que “l’important era tindre les mascaretes en aquesta Setmana Santa” i encara que preveu un repunt en pròxims dies, ha ressaltat que la situació hospitalària està en un dels punts més baixos des que va començar la pandèmia i que, per això, “podem llevar-se la mascareta en interiors, com s’està fent en quasi tots els països”.

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia