Metrovalencia, el TRAM d’Alacant i el TRAM de Castelló seran gratuïts els diumenges durant els pròxims tres mesos per a incentivar el transport públic i ajudar a pal·liar l’impacte de la inflació en les famílies valencianes.

Així ho ha anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest dijous en la sessió de control parlamentari en Les Corts Valencianes, on ha agregat que aquesta mesura pretén també avançar en el procés de transició energètica.

Aquesta mesura complementa a les que ja s’han adoptat en el transport metropolità de València, on s’han reduït fins a un 50% les tarifes i s’ha aplicat la integració tarifària, mentre que en el TRAM d’Alacant es reduirà també el 50% del preu.

Des de la Generalitat han destacat que els 110.000 valencians que utilitzen habitualment el transport públic els diumenges es beneficiaran de la gratuïtat, però a més, amb aquesta mesura es pretén guanyar nous usuaris per a la xarxa de transport públic de la Generalitat.

1.000 milions per al Pla Reactiva

Aquestes actuacions s’afigen a les ja presentades a través del Pla Reactiva per a donar una resposta valenciana enfront de la crisi generada per la invasió d’Ucraïna. Aquest programa, com ha recordat el president, té una dotació global d’al voltant de 1.000 milions d’euros, i inclou, com a pilars bàsics, 71 milions d’euros per a la lluita contra la inflació, 425 milions d’euros en ajudes a empreses, autònoms i autònomes i famílies més afectades, 380 milions en mesures d’eficiència i estalvi energètic i 68 milions d’euros en accions per a accelerar l’autonomia energètica.

Ximo Puig ha recordat, així mateix, que el paquet de mesures inclou la rebaixa d’un 10% de les taxes que, en alguns casos, arribarà a l’exempció total, com en el cas dels pescadors, un bo de 300 euros per a els, almenys, 150.000 autònoms i autònomes més afectats per la crisi energètica o 50 milions en ajudes per a empreses que depenen del gas, i que no estan incloses en les mesures estatals.

A més, també s’incorporen 100 milions d’euros en instruments financers de l’IVF per a fer costat a les empreses que han patit una caiguda d’ingressos, l’increment de fins al 30% del bo d’ajuda energètica en la Renda Valenciana d’Inclusió per a famílies vulnerables o 11 milions en ajudes per a les famílies que instal·len en el seu domicili energia renovable per a la climatització i l’aigua calenta.

Així mateix, tal com ha afegit el president, també s’aporten 10 milions més per a bonificar l’assegurança agrària de manera suplementària, 188 milions per a la millora d’eficiència energètica urbana i als habitatges i 18 milions en ajudes a la transformació de flotes de transport de viatgers i mercaderies.

El president ha defensat també que aquest pla es desenvoluparà de manera paral·lela a les accions per a continuar reforçant la sanitat, l’educació i la protecció social, i ha subratllat que, en matèria sanitària, amb el Pla Créixer, es contemplen 658 milions d’inversió fins a 2023 i que Edificant permetrà acabar en aquesta legislatura amb els barracons. Així mateix, en polítiques inclusives, ha indicat que Convivint suposarà la inversió de 561 milions en 247 actuacions en infraestructures socials, i s’ha referit també al fet que les actuacions per a la reforma i construcció de seus judicials per valor de 277 milions d’euros.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia