Bétera va celebrar aquest dissabte, 23 d’abril, un dels actes més importants i solemnes de les Falles: l’Ofrena a la Mare de Déu dels Desemparats. Aquest acte es va poder celebrar ahir a la vesprada després de dos anys sense poder fer-ho, a causa de la pandèmia. Tampoc es va celebrar dins la setmana fallera d’aquest exercici a causa del mal oratge.

El vent i la pluja també van fer acte de presència però, finalment, va poder realitzar-se donant inici al voltant de les 16.30 hores.

Les cinc comissions desfilaven i deixaven les seues flors amb tot l’afecte i devoció, a les portes de l’església dels Desemparats, tal com marca la tradició.

Els components de les cinc falles del municipi anaven desfilant acompanyats per la música de la xaranga de cada agrupació i sent presentades una per una. El punt de partida era la Glorieta del municipi, on totes les comissions es concentraven per a partir  cap a la citada església. En primer lloc, entrava a l’avinguda de la Constitució la comissió de la Falla La Barraca.

La xaranga de la Falla La Barraca “Xe quin so” encapçalava la citada comissió, seguida de l’estendard de la comissió major. En aquesta ocasió no van desfilar xiquets a soles. Aquests van anar acompanyats de les seues famílies. A continuació, arribaven els màxims representants infantils Daniela Redondo i Izquierdo i Pablo Siñuela i Lara. Cada grup el tancava els màxims representants de la seua comitiva. Després del grup d’adults, arribaven Sandra Buendía i Lleó i Francisco Miguel Sandiego i Campos, conegut familiarment com a Tulonet.

La Falla L’Albereda era la segona en desfilar, amb els seus diferents grups, on també va haver un bon nombre de famílies desfilant juntes. La xaranga “Xe la Tropa”, obria l’entrada d’aquesta comissió, seguida del seu estendard i els diferents grups, tancant-los Andrea Toral i Navarro i Guillermo Toral i Navarro com a màxims representants infantils i Vanessa Navarro i Clavel i Isaac Rodríguez i Gutiérrez com a màxims representants de la comissió adulta.

Després, l’ofrena va continuar amb la Falla Carraixet, encapçalada per la xaranga “Tots per l’aire” i el seu estendard infantil, tancant el grup d’infantils Erika Poveda i Domínguez i Álvaro Amposta i Pons. El grup d’adults va tancar-lo la Fallera Major Júlia Garrido i Montagut i el President Valeriano Moreno i López, conegut familiarment com a “Vale”.

En quart lloc, va entrar la Falla Gran Via de l’Est. La xaranga “Che que bo”, era l’encarregada d’obrir el desfile d’aquesta comissió amb el seu respectiu estendard. Elena Carretero i Herrera i Erik Castillo i Aparísi van lluir com a màxims representants infantils i Natalia Asensi i Enguídanos i Miguel Lucio Pérez i Pérez com a Fallera Major i President de la comissió.

La Falla Gran Via del Sud va ser l’última comissió a entrar en l’Avinguda Constitució, de la mà de la xaranga “Casino Musical de Godella” i el seu estendard. Karen Ibáñez i Martínez i Maties Marqués i Durán van desfilar com a representants infantils i Marta Piá i Vila i Vicent Manel Miret i González, conegut com a “Rullo”, com a Fallera Major i President d’aquesta comissió. Com en la resta de comissions, alguns fallers van desfilar en família. 

Com cada any, els més menuts eren els que més somriures despertaven entre els veïns i veïnes que s’acostaven cap al lloc. De fet, alguns d’ells desfilaven per primera vegada en l’ofrena.

Les Falleres Majors i Presidents de cada Falla també rebien els majors aplaudiments.

Després del recorregut de les cinc comissions, la colla de tabal i dolçaina “Xe que burrà” obria el pas a l’entrada de les Falleres Majors de Bétera, Carla i Mª Ángeles. La Fallera Major Infantil del municipi, Carla López i Capella, va desfilar seguida del regidor municipal de Festes, Manuel Pérez i Salavert. Posteriorment, la Fallera Major de la localitat, Mª Ángeles Valls i Aparísi, desfilava seguida del President de la Junta Local Fallera, Edgar Jorro i Costa.

La reial Senyera, portada per xiquetes i xiquets fallers i el fill de la Fallera Major de Bétera, tancava la desfilada. Seguidament, cada màxim representant va entrar a l’església dels Desemparats per a ofrenar-li a la verge dins la parròquia.

Després d’aquesta ofrena, els màxims representants van eixir de l’església i es van col·locar a un escenari ubicat a l’avinguda. Allí, la presentadora de l’acte, la nostra redactora Carmen Sorlí i Contreras, va llegir uns versos escrits per ella dedicats a la Mare de Déu  i  al Món Faller. Seguidament, va sonar l’himne de València i l’acte finalitzava amb un castell de focs artificials.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia