El Ple del Consell ha aprovat el Decret llei pel qual s’autoritza la creació de la Societat Valenciana d’Inspecció Tècnica de Vehicles, Societat Anònima, com a societat mercantil de la Generalitat, que tindrà com a objecte la prestació del servei públic d’ITV i que realitzarà les inspeccions tècniques dels vehicles per encàrrec de la Generalitat.

Així mateix, la societat podrà ser organisme de verificació de control metrològic a l’efecte del control de taxímetres, segons el que es disposa en la Llei 32/2014, de 22 de desembre, de Metrologia i realitzar qualsevol altra activitat accessòria o complementària al servei d’inspecció tècnica de vehicles.

Aquest Decret llei s’emmarca en el procés que ha iniciat el Govern valencià, que està liderat per l’Ivace, per a implantar la gestió directa en la prestació del servei d’ITV en la Comunitat Valenciana una vegada finalitze (el 31 de desembre de 2022) l’actual servei que es realitza de manera indirecta mitjançant concessió administrativa a set empreses que exerceixen aquesta activitat per repartiment físic de l’àmbit geogràfic.

En aquest sentit, al setembre de 2021 es va comunicar a les empreses concessionàries la voluntat de l’actual Consell de finalitzar el vigent règim de concessió administrativa de la prestació del servei i, en conseqüència, que el contracte finalitzarà una vegada complida la seua duració inicial, 25 anys; que no existirà pròrroga, i que s’efectuava la denúncia formal prevista en l’expedient contractual.

Aquesta gestió directa es farà possible mitjançant la creació d’una societat mercantil pública de la Generalitat integrada exclusivament per capital públic que comptarà amb un pressupost de 60.000 euros per a la seua constitució.

A més, cal destacar que la gestió directa permetrà salvaguardar la seguretat viària en les carreteres valencianes, la rebaixa de les tarifes per a les persones usuàries i millorarà la qualitat, eficiència i competitivitat del servei.

Per part seua, la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha indicat que aquesta gestió pública “permetrà millorar la qualitat de la prestació del servei, rebaixar les tarifes per a les persones usuàries i gestionar de manera transparent i eficient l’activitat”.

Reaccions positives de OCU

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana considera “molt positiva” la reversió del servei de la ITV que durant 25 anys ha estat privatitzat i “a costa dels interessos de les empreses concessionàries amb molta polèmica”.

Segons el parer de la Unió de Consumidors, la nova empresa pública ha de nàixer “amb un afany de servei públic i pensant sempre en l’eficiència i eficàcia de la revisió del parc automobilístic i en la qualitat del servei a la ciutadania al menor cost possible”.

Per això, estarà “pendent de totes les actuacions” d’aquesta nova societat que naix com a” servei públic amb l’objectiu màxim de repercutir econòmicament en la butxaca del ciutadà”.

Així, ha demanat la creació, dins de l’estructura pública, d’un organisme de control i seguiment de la mateixa en el qual participen les persones usuàries “perquè puguen conéixer tota la informació que afecte el desenvolupament d’un servei dependent de les arques públiques”.

El secretari general de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, Vicente Inglada, ha manifestat que “després de 25 anys” en què s’ha estat “cobrant les revisions en funció dels interessos del mercat”, ara, amb la creació de la corporació pública, han de “prevaldre aspectes com la qualitat i la transparència al menor cost possible per a la butxaca de les famílies valencianes”.

“És una bona notícia per a la ciutadania i esperem que, a partir de l’any que ve, es note una disminució progressiva en el cost de la ITV“, ha afegit *Ingada, qui ha destacat que el parc automobilístic està “molt envellit” i el benefici pot ser “important” per a les arques de la Generalitat, per la qual cosa “el benefici ha de repercutir en la ciutadania i, no com ara, en les empreses concessionàries”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia