L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) celebra la recent entrada en vigor, el 10 d’abril, de la Llei de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular, que, entre altres aspectes, inclou l’obligació d’oferir aigua de l’aixeta de manera gratuïta en bars i restaurants. Una obligació que respon en bona part a les al·legacions realitzades per OCU als esborranys de noves normatives, com les de l’aigua de consum i de residus d’envasos, així com a les peticions que des de 2018 fa a través de la campanya Demana un pitxer d’aigua seguint les recomanacions sobre sostenibilitat marcades per la Comissió Europea.  De fet, en els últims anys, Navarra, Balears i Castella i Lleó han desenvolupat normatives autonòmiques en la mateixa línia.
En concret, la nova llei indica en l’article 18.3: “A fi de reduir el consum d’envasos d’un sol ús, les administracions públiques fomentaran el consum d’aigua potable en les seues dependències i altres espais públics, mitjançant l’ús de fonts en condicions que garantisquen la higiene i la seguretat alimentària o l’ús d’envasos reutilitzables, entre altres, sense perjudici que en els centres sanitaris es permeta la comercialització en envasos d’un sol ús. Amb aqueix mateix objecte, en els establiments del sector de l’hostaleria i restauració s’haurà d’oferir sempre als consumidors, clients o usuaris dels seus serveis, la possibilitat de consum d’aigua no envasada de manera gratuïta i complementària a l’oferta del mateix establiment”.
Sobre la base d’aquest article, l’incompliment d’aquesta obligació habilita a l’usuari a sol·licitar el full de reclamacions, la qual cosa podria donar lloc a una sanció administrativa contra l’establiment, recorda OCU.
L’organització subratlla que aquesta nova normativa no sols tindrà un impacte positiu sobre el medi ambient (es preveu que es reduïsca de manera molt significativa la producció de residus d’envasos de plàstic), també sobre la salut: llocs a pagar per una botella d’aigua, molts consumidors preferien demanar un refresc ric en sucres o una beguda alcohòlica. A més, l’accés a l’aigua potable és un dret fonamental reconegut per Nacions Unides.
Per tot això i de cara a l’estiu, OCU demana a les administracions locals que controlen de manera activa la seua emplene, també en esdeveniments amb grans concentracions de gent, com els festivals de música a l’aire lliure o els esdeveniments esportius, on hauria de facilitar-se també el consum d’aigua no envasada gratuïta en el cas que no hi haguera fonts d’accés públic. És més, les pròpies administracions haurien de fomentar l’ús i construcció de fonts sota control sanitari en espais públics, tal com apunta el mateix article de la llei.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia