(EFE).- La central nuclear de Cofrents (València) manté parat el seu reactor mentre els tècnics analitzen com reparar una fugida en la barrera de pressió, localitzada concretament en l’increment en l’aportació d’aigua de refrigeració a l’embornal de sòls del pou sec.

La companyia Iberdrola, titular de la central nuclear, va notificar aqueixa parada no programada del reactor al Consell de Seguretat Nuclear diumenge passat i aquest l’ha fet públic en un comunicat remés a última hora d’aqueixa jornada, en el qual remarca que no ha tingut impacte en els treballadors, el públic ni en el medi ambient.

Així mateix, amb la informació disponible fins a aquest moment, el CSN el classifica amb nivell 0 (fora d’escala) en l’Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics (INES).

L’incident es va produir sobre la 01.30 hores del diumenge, quan es va detectar un augment del nombre d’arrancades de les bombes encarregades d’extraure l’aigua que arriba a aquest embornal, detalla el comunicat de l’organisme estatal.

“Davant aquesta situació, i de manera conservadora perquè no s’havien aconseguit els límits establits per les Especificacions Tècniques de Funcionament de la planta, el titular va decidir iniciar a les 12.40 hores una parada ordenada de la central per a desacoblar-la posteriorment de la xarxa elèctrica i poder així accedir a l’interior del pou sec, a fi d’identificar l’origen del problema”, afig.

Una vegada aconseguides les condicions de planta adequades, Iberdrola va dur a terme la determinació de l’origen de l’aportació d’aigua, “localitzant-se en una línia d’instrumentació de cabal de ¾” connectada al llaç A del sistema de recirculació del reactor, la qual cosa constitueix una fugida en la barrera de pressió”.

En aquests moments, segons el CSN, Iberdrola “es troba analitzant un mètode de reparació”.

Aquest dilluns, la plataforma ecologista Tanquem Cofrents va denunciar que aqueix incident és el tercer en menys de mes i mig i el quart des de l’última parada de recàrrega de combustible i manteniment el desembre passat.

“Aquesta successió de mal funcionament i avaries contínues ja havia fet que, fins i tot abans d’aquest últim problema, el CSN posara a aquesta central sota vigilància especial i li exigira una anàlisi de les causes de les avaries repetides i a més sovint en els mateixos sistemes”, assenyala la plataforma.

Per a Tanquem Cofrents, la central de Cofrents ha complit 38 anys en funcionament i està “vella i deteriorada”, la qual cosa, unit a “la política de la seua adreça de maximitzar la producció i els beneficis per damunt de la seguretat”, suposa “un augment exponencial en la probabilitat d’accident greu, de conseqüències inimaginables per a la nostra població i territori”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia