(EFE).-La marxa del Primer de Maig ha reivindicat a València la revisió salarial davant una crisi inflacionista “agreujada” per la invasió d’Ucraïna per a suportar l’augment dels preus de manera equilibrada, segons han reclamat els sindicats convocants, CCOO i UGT, que han mostrat la seua solidaritat amb el poble ucraïnés.

La manifestació de València, sota el lema unitari “La solució: pujar salaris, contindre preus, més igualtat”, s’ha iniciat a les 11 hores en la plaça de Sant Agustí encapçalada pels secretaris generals de CCOO PV i UGT PV, Ana García i Ismael Sáez, respectivament, en un dia assolellat i en un clima de normalitat després de dos anys de pandèmia de coronavirus i amb poques màscares dels participants.

Entre els milers d’assistents, que els sindicats no han quantificat, es trobaven el president de la Generalitat, Ximo Puig, la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, i la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra.

A l’inici de la marxa, Ana García ha assegurat que és el dia de reclamar la contenció de preus i que el gas no marque els preus energètics; la clàusula de revisió salarial i la igualtat en l’ocupació i entre les dones i els homes, així com la desaparició de les bretxes de gènere.

Sáez ha exigit que la crisi siga suportada de manera equilibrada per tots per a no crear un problema de desigualtat, i ha demanat una fiscalitat justa i suficient, a més de la inversió a través dels fons europeus Next Generation.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que aquest dia és, a més d’una reivindicació, una jornada de “autoexigència”, perquè malgrat els avanços en ocupació i afiliació a la Seguretat Social -les xifres actuals són les màximes en la història de la Comunitat, ha dit-, no és suficient i cal anar més enllà en salaris, modernització i descarbonització.

Enguany, ha recordat, amb accions com la instal·lació d’una gigafactoría de bateries de Volkswagen a Sagunt (València) s’aconseguirà que la Comunitat siga “una terra de treball digne, de la plena ocupació, que és una ambició irrenunciable”.

La ministra de Ciència, Diana Morant, ha assenyalat que gràcies al PERTE del vehicle elèctric a Sagunt es generaran més de 4.000 ocupacions en una factoria que serà “revolucionària” per a la Comunitat Valenciana i per a tota Espanya.

Sobre la possibilitat d’optar a fons europeus a través d’aquest PERTE, Morant ha manifestat que el pla eixirà en concurrència competitiva perquè es poden presentar totes les empreses i fàbriques de vehicles, dins de l’objectiu que quan en 2035 es deixe de comercialitzar el vehicle de combustió Espanya tinga factories de vehicles elèctrics i “en comptes de tancar fàbriques, continuem amb el treball que ja està donant els seus fruits”.

La vicepresidenta del Consell. Mónica Oltra, ha destacat les polítiques del Ministeri de Treball dirigit per Yolanda Díaz i de la Conselleria d’Economia de Rafa Climent, amb les quals es va “pel bon camí en una política convergent amb posar en el centre a les persones”.

La marxa ha finalitzat al carrer Navarro reabocar, a l’altura de la plaça Amèrica, on des d’un escenari la secretària general de CCOO PV ha reclamat un sistema de finançament just per a la Comunitat, sense “lluita” entre comunitats, i una reforma fiscal que pose fi a la situació actual en la qual “no paguen més els que més tenen”.

Per això, ha demanat una contenció de preus que es note “dia a dia” per a no continuar augmentant la desigualtat i la pobresa laboral, i la protecció dels salaris amb una clàusula de revisió salarial, i ha advertit d’un augment de la conflictivitat si no s’acorda aqueixa revisió.

Ana García i Ismael Sáez han alertat del perill de l’extrema dreta i dels discursos que exacerben l’odi, i enfront d’això, han defensat continuar millorant l’economia i fent de la igualtat un objectiu prioritari.

El responsable d’UGT PV ha afirmat que cal guanyar la guerra a Ucraïna mantenint el bloqueig comercial, que comporta efectes sobre la nostra economia que han de ser “repartits”. “No es poden imposar càrregues als treballadors i hem de ser capaços d’anar a Europa, com fa el nostre president, a aconseguir que el preu de l’energia es continga”.

En concloure els parlaments dels líders sindicals, una dotzena de joves amb samarretes de Front Obrer ha corejat consignes en contra dels dirigents de CCOO i UGT, al crit de “vividors”.

D’altra banda, una manifestació convocada per COS, CNT i Intersindical Valenciana ha seguit un itinerari alternatiu per a evidenciar el seu descontentament amb els dos sindicats majoritaris i reivindicar que la resposta que necessiten els treballadors és “un sindicalisme combatiu”.

CCOO denúncia la sinistralitat laboral amb 63 pares sabates, un per víctima

Per part seua, el sindicat de CCOO va realitzar aquest dimecres, amb motiu del Dia Mundial de la Seguretat i la Salut en el Treball, un homenatge a les 63 morts laborals registrades en 2021 en la Comunitat Valenciana amb la col·locació de 63 parells de sabates per a representar a cadascuna de les víctimes.

En l’acte, celebrat en la seu del sindicat a la ciutat de València, va intervindre el secretari d’Acció Sindical i Salut Laboral de CCOO PV, Jaume Mayor, que va apuntar que l’objectiu d’aquest homenatge és “visibilitzar el nombre de víctimes i insistir en les millores de les condicions de treball”.

Va recordar que amb la llei de prevenció de riscos laborals les morts laborals van disminuir, “però a partir de la reforma laboral de 2012 s’han incrementat els accidents de treball”.

Després de subratllar que l’any passat van ser “63 les persones que van morir, al País Valencià en els seus llocs de treball”, va afirmar que “els accidents de treball amb baixa han pujat un 12% i un 6,8% els accidents mortals respecte a 2020, unes dades que resulten esgarrifoses”.

Major també va ressaltar que “es produeixen infinitat de malalties professionals que no es reconeixen com a tal, per això denunciem el *infrarregistro” d’aquestes situacions, al mateix temps que ha posat en valor l’estudi realitzat per la Universitat Carles III que demostra que “el 92% de les malalties professionals no es reconeixen”.

Per això, CCOO va reclamar la creació de la figura de “delegat territorial de prevenció, perquè hi ha empreses xicotetes no tenen possibilitat legal de tindre representants dels treballadors, i això fa que ningú vigile i controle el compliment de les normes en matèria laboral i això incrementa el risc de la sinistralitat”.

En l’acte, al qual van assistir unes tres-centes persones, els sindicats CCOO i UGT van llegir un manifest en el qual s’estableixen com a línies prioritàries reforçar els organismes amb competències en matèria de seguretat i salut en el treball, garantir els entorns laborals segurs i lliures de riscos, incorporar la perspectiva de gènere en la prevenció i abordar els riscos derivats de les noves formes d’organització del treball.

A més, els dos sindicats van recordar que és necessari situar la prevenció de riscos laborals en el centre de la recuperació econòmiques i a les persones en el centre de totes les polítiques, “perquè la salut és un dret fonamental també en el treball”.

L’homenatge va finalitzar amb un minut de silenci en memòria de les 63 persones que han mort per accidents laborals en els seus llocs de treball.

Nomdedéu: ‘La Comunitat ha sigut líder en creació d’ocupació i reducció de l’atur durant el primer trimestre de 2022’

En un altre ordre de coses, el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, ha valorat les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre de 2022 fets públics aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i ha destacat “la satisfacció del Consell per unes dades que reflecteixen la Comunitat ha sigut líder” en creació d’ocupació i reducció de l’atur durant el primer trimestre de 2022.

“Hui tenim 39.900 persones més treballant que fa tres mesos (+1,89%) i al mateix temps, 37.900 valencianes i valencians han abandonat l’atur, una reducció superior al 10%”, ha assenyalat el responsable d’Ocupació.

El director general de *Labora ha posat l’accent que les xifres són “considerablement millors que les registrades al conjunt de l’Estat”. “De fet, la Comunitat és una de les úniques cinc autonomies on s’ha incrementat l’ocupació i una de les úniques tres on s’ha reduït també l’atur”, ha apuntat.

Enric Nomdedéu ha afirmat, així mateix, que la EPA reflecteix l'”enorme evidència dels efectes positius de l’última reforma laboral”. En aquest sentit, ha esmentat un creixement “molt notable” de la contractació indefinida (+66.900) i una disminució dels contractes temporals (-32.100).

Per al director de Labora, “aquestes bones dades obeeixen al fet que la Comunitat Valenciana està aconseguint generar un entorn propici per a la recuperació econòmica, amb estabilitat institucional i polítiques econòmiques i d’ocupació fiables i proactives”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia