“Tornen els bàrbars”. Article d’opinió del veí de Bétera Ángel Rivero

Ací estem de nou, enmig d’una societat disfressada de desenvolupament i que pateix en realitat d’esclerosi crònica, un enduriment de les posicions que impedeix que arribem a ser una societat civilitzada. Som una societat en decadència en la qual entren, per les escletxes de la deixadesa, la ignorància, la manipulació i com a signe evident, la volta dels costums bàrbars, el component principal dels quals és la tortura i en alguns casos el vessament de sang.

La història s’ha tornat a repetir, permesa i encoratjada per alguns partits polític faltant a les seues promeses. Un exemple d’això són els bous. Aquest mal costum o tradició és, segons es comprova històricament, un signe evident de barbàrie i pèrdua de valors civilitzats. Màximament quan se celebren com a pur divertimento per a un sector de la població mancada d’un mínim d’humanitat, ètica, consciència emocional i altres valors propis d’éssers civilitzats. Es podrà vestir i disfressar de cultura, festa o
tradició… Però és i serà un costum bàrbar, un bàrbar espectacle de tortura i sacrifici de sang.

Els espectacle taurins es fan incompatibles amb la protecció animal, en una societat civilitzada no es poden tortura i matar animals per a solaç i divertimento humà. Ens queixem que els joves s’entretinguen amb videojocs sagnants i temem que aquests jocs els porten a perdre de vista el valor de la vida humana, però els adults, alguns, es complauen a torturar i llevar-li la vida a un animal sense més raó que passar una “bona estona”. Una nova mostra de la hipocresia dels adults, barbàrie és perdre de vista el valor de la vida dels sintients, per la repetició de “tradicions” que
impliquen pràctiques sagnants.

S’entén que quan van sorgir els “espectacles taurins” (Edat mitjana), aquest haja sigut la seua forma d’entreteniment, per a fer oblidar al poble els seus vertaders problemes, com el circ romà (pa i circ); però ara vivim en el segle XXI, hi ha moltes
opcions per a passar la vesprada i entretindre’s, fer esport, anar al cinema o al teatre, jugar amb els teus fills en l’Albereda, prendre’s unes canyes amb els amics o fer qualsevol activitat que no involucre veure com torturen, humilien i maten a un animal, ja no vivim en l’Edat mitjana.

Si els bous pogueren parlar, sabríem el que opinen dels espectacles taurins; però tal vegada només n’hi ha prou amb escoltar els seus laments o veure escenes en les quals tracten de fugir espaordits, per a saber que ells no volen participar en aqueixa “tradicional i bàrbara festa”.

És increïble que en aquests temps encara existisquen i es promocionen aquest tipus d’espectacles, ara, que hi ha un despertar de consciències pel respecte als animals de companyia, als quals cuidem i volem per les seues mostres d’afecte i lleialtat, “els
volem i respectem més que a alguns familiars”, diuen alguns, però més increïble és veure en aquests “espectacles de tortura, humiliació i mort”, a persones que tenen mascotes, animals que cuiden amb afecte i que quan es posen malalts els porten al veterinari, són uns hipòcrites i fariseus.

No hi ha arguments, ni tradicionals, ni culturals, ni econòmics, vàlids per a defensar l’espectacle del sofriment i mort d’un ser *sintiente, i menys si es tracta d’un animal tan noble com el bou.

No puc deixar de contemplar els principis fonamentals expressats en la Constitució Espanyola, aquesta que tant defensen els anomenats “partits constitucionalistes”, com el que cita el Preàmbul de la Carta Magna, ser una societat democràtica avançada, és a dir, una societat civilitzada.

Article escrit per Ángel Rivero Rivas. Ciutadà de Bétera.
*L’equip de betera.com no es fa responsable de les paraules escrites en aquest article, ja que es tracta d’un escrit d’opinió d’un ciutadà. No obstant això, estem oberts a rèpliques o aclariments d’aquelles persones, institucions o entitats que es puguen sentir implicades. Al seu torn, adjuntem una notícia relacionada amb aquest assumpte. Perquè, en el ple ordinari d’aquest mes de maig diferents veïns van preguntar sobre els actes taurins en el torn veïnal de precs i preguntes. Aquests veïns van ser respostos per les autoritats municipals pertinents.

Alguns veïns de Bétera pregunten en el Ple de maig pels actes taurins previstos per a les pròximes setmanes

En el ple ordinari de Bétera d’aquest mes, celebrat ahir dilluns 02 de maig, alguns veïns assistents com a públic van voler preguntar sobre els actes taurins previstos per a les pròximes setmanes, durant el torn de precs i preguntes dels veïns.

En primer lloc, una veïna del municipi es va interessar pel lloc en el qual s’anava a celebrar enguany els ‘Bous al carrer’. “Serà en l’Albereda? Perquè, tinc coneixement que els de l’associació veïnal s’oposa al fet que se celebren allí. Després, què aporta l’Ajuntament econòmicament a aquesta festa i logísticament per a la creació de la festa? També voldria saber si es compleix amb els permisos i procediments, tant els promotors com l’Ajuntament”, va preguntar aquesta veïna.

El regidor municipal de Festes, Manuel Pérez Salavert, va explicar que s’anava a mantindre una reunió per a “el dia de demà”. “En principi, es manté una reunió trimestral amb les veïnes i veïns de Bétera. Tots els actes festius porten problemes amb els veïns perquè tots generen queixes i denúncies veïnals, ja siguen bous, coets, confeti… Encara així, cal continuar treballant perquè, d’alguna forma, la part festiva convisca de la millor manera amb el descans de les veïnes i veïns.  Per tant, a la primera pregunta li diré que fins que no em reunisca amb la penya taurina demà no podré donar-li una contestació i, per una altra dir-li que si el que el preocupa són els veïns de l’Albereda estem treballant de manera conjunta amb ells, no sols amb el tema dels bous sinó que també amb el tema de les festes, entre moltes altres coses. Aquest equip de govern està compromés en el descans i en el benestar de les veïnes i veïns de l’Albereda perquè estem reunint-nos”, va detallar el responsable de Festes.

D’altra banda, Pérez també va al·ludir al foment de l’associacionisme i a la promoció d’actes, dins del respecte i convivència veïnal.

Així mateix, l’edil va indicar que l’Ajuntament controla els permisos en el que és competent. “En cap cas, l’Ajuntament fa alguna cosa que siga il·legal. En tot el que té competència ho controla. Fem un control exhaustiu que hagen responsables per a no lamentar cap problema o disgust i que es complisquen i respecten cadascuna de les normatives”, va explicar.

Al seu torn, un altre veí de la zona de l’Albereda va comentar que ell mai havia sigut convocat per a aquestes reunions a les quals s’havia referit el regidor. “Si pot ser, m’agradaria estar en eixa reunió dels veïns als quals els afecta aquest tema. Jo soc un d’ells i no m’agradaria que aquest paper que es va signar quedara en lletra morta. Tampoc em sembla correcte que el logo de l’Ajuntament aparega en el cartell que es va difonent per ací sobre els actes taurins, encara que no sé si és legal o no. Però això és la meua opinió”.

El regidor de Festes va declarar que es referia al fet que “es va crear una taula de treball amb veïns a passar el mes d’agost de 2021 amb els veïns que van assistir a una reunió que també es va mantindre amb l’Associació de Firaires. Així, es va crear una taula de treball per a mantindre reunions de caràcter trimestral per a informar-los periòdicament del que s’anava a fer.  És possible que si vosté viu en l’Albereda no estiga en eixa taula, però no passa res. Vosté ara em dona el seu correu i jo li enviaré també la convocatòria d’aqueixa reunió. Independentment d’això, si vol, ens reunim i li conte el que s’ha parlat en anteriors reunions i els pròxims avanços”.

Quant al cartell i al logotip, Manuel Pérez va explicar que l’Ajuntament participa, col·labora i organitza amb moltes associacions del poble com li va comentar a la primera veïna.

Totes aquestes intervencions les podeu escoltar en el següent vídeo:

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia