Les unitats especialitzades en asma dels hospitals de la Comunitat Valenciana coadjuven al millor control de la malaltia tant en persones adultes com en la població pediàtrica. En aquestes unitats treballen de manera coordinada especialistes en Pneumologia, Alergología, Otorrinolaringologia, Pediatria, Farmàcia, Immunologia, Anatomia Patològica, Anàlisis Clíniques i Infermeria.

Amb motiu del Dia Mundial de l’Asma que enguany es commemora el 3 de maig, els i les professionals d’aquestes unitats, presents en les tres províncies valencianes, recalquen la importància del treball multidisciplinari no sols per a poder recomanar a les persones afectades el millor tractament farmacològic individualitzat, sinó també per a proporcionar-los els coneixements i habilitats de maneig de la seua malaltia que els permeten previndre crisis asmàtiques.

L’asma és una malaltia inflamatòria crònica de les vies respiratòries que afecta aproximadament el 5% de la població adulta, especialment a dones. És una de les malalties respiratòries cròniques més comunes a tot el món.

De fet, segons xifres preliminars, l’any passat va haver-hi entorn d’un miler d’hospitalitzacions per asma i els centres de salut valencians van atendre quasi 323.000 consultes.

Fàrmacs biològics i inhaladors d’una sola presa

La sensibilització als al·lergògens és una causa freqüent d’asma i en moltes àrees contribueix potencialment a explicar entre el 65% i el 90% dels casos en la població de xiquets i adolescents. El 80% dels pacients amb asma pateix també rinitis. Altres factors externs que contribueixen a desencadenar els símptomes són les infeccions víriques i l’exposició a irritants.

“Afortunadament, tenim cada vegada majors avanços terapèutics que ens ajuden a controlar la malaltia, tant fàrmacs biològics (que ja hi ha cinc en el mercat) com a inhaladors més potents amb posologies més còmodes (és suficient que s’administren una vegada al dia)”, ha assenyalat la cap del Servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari Doctor Peset, Eva Martínez-Moragón.

Les persones amb asma han de posar-se en mans especialitzades, seguir els tractaments que se’ls han prescrit i evitar els factors externs que poden ajudar a desencadenar crisis d’asma.

“En aquest sentit, destaca el tabac, que augmenta fins a 3,9 vegades el risc de desenvolupar asma i que dificulta molt el maneig de la malaltia. Les persones fumadores tenen símptomes malgrat el tractament, pitjor control clínic, pateixen més aguditzacions i una pèrdua accelerada de la funció pulmonar”, ha apuntat Martínez-Moragón.

Cal no oblidar les infeccions respiratòries com a factor desencadenant de l’asma, sobretot víriques. Per això, els especialistes assenyalen que és important no descurar la rentada de mans, la distància social i les màscares en determinats contextos.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia