La vicepresidenta de la Diputació de València i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó, amb la diputada de Mobilitat Sostenible, Dolors Gimeno, ha presentat la tercera edició de l’estratègia Reacciona 2022, les ajudes que entrega l’àrea de Medi Ambient de la Diputació per a acompanyar als ajuntaments de la província en la lluita contra la crisi climàticaa través de la mitigació, l’adaptació i l’educació ambiental.

 

“En només dos anys hem dissenyat un conjunt de subvencions únic i potent amb una inversió de prop de 30 milions d’euros, la major part del nostre pressupost, per a posar en marxa projectes i iniciatives relacionades amb l’estalvi i l’autoconsum energètic, els residus, la mobilitat a peu o en bicicleta, la natura, l’aigua i l’educació climàtica”, ha explicat Maria Josep Amigó, qui ha subratllat que “enguany consolidem Reacciona amb més de 22 milions d’euros”.

 

La primera fase de l’edició 2022 té sis línies de subvenció per a l’autoconsum energètic en edificis i equipaments municipals; la redacció de Plans Locals de Gestió de Residus Domèstics i Assimilables; l’execució de vies de ciclovianants d’interés natural; la gestió i conservació d’espais naturals; la millora del cicle integral de l’aigua i la implantació del programa 50/50 en les escoles públiques.

 

Les ajudes tornen a ser prepagables, és a dir, el 85% de l’import de l’adjudicació s’abonarà una vegada s’hagen baremat les sol·licituds i publicat l’acord de concessió, i el 15% restant, quan es justifique la despesa.

 

En l’àmbit energètic es continua apostant per un model 100% renovable i de proximitat. Al llarg de dos anys s’han invertit vora tres milions d’euros per l’autoconsum en equipaments públics de 140 municipis, dels quals quasi una tercera part han aprovat una ordenança per agilitzar la instal·lació solar fotovoltaica en les vivendes. L’altra tercera part ja apliquen descomptes de l’IBI a la ciutadania per posar-se plaques al terrat o al sostre de les seues cases. El màxim subvencionable és de 30.000 euros per entitat.

 

Entre 2020 i 2021 s’han invertit prop de 600.000 euros per a la redacció de Plans Locals de Gestió de Residus. A través d’estes ajudes 53 municipis i 3 mancomunitats ja tenen el seu Pla i altres 50 municipis i 5 mancomunitats estan redactant-lo ara. “Estos plans són el primer pas per a saber quins i quants residus estem produint i què hem de fer, de la mà de la ciutadania, per assolir els objectius fixats pel Pla Integral de Residus”, ha anunciat la vicepresidenta Amigó. A estes ajudes, cal afegir 1.305.000 euros per a la implantació de les accions proposades en estos plans, de forma que “li donem una continuïtat als documents redactats i aprovats prèviament per les entitats locals”.

 

Respecte de la gestió i conservació d’espais naturals, es destinen 1.100.000 euros per a la redacció de memòries justificatives de declaració de Paratges Naturals Municipals; per a actuacions en Paratges Naturals Municipals com per exemple la recuperació i conservació d’espècies o la ramaderia extensiva per a la prevenció d’incendis; i per a actuacions en rius i barrancs: eliminació de canyes, plantació de vegetació de ribera, eliminació d’abocadors incontrolats, o el condicionament de centres de conservació, recuperació i divulgació de fauna i flora, entre altres.

 

Així mateix, tenint en compte que el terreny forestal ocupa actualment el 57% del territori de la Comunitat Valenciana, amb un ritme d’increment d’unes 3.300 ha/any per l’abandó de cultius agrícoles i la seua colonització per espècies forestals, ique el nombre de dies a l’any amb condicions de risc extrem d’incendis ha augmentat, es duplica el pressupost per a la gestió forestal i la prevenció d’incendis fins als 8 milions d’euros.

 

Finalment, entre 2020 i 2021, mitjançant l’estratègia Reacciona s’han invertit quasi 14 milions d’euros per a millorar les xarxes d’abastiment d’aigua potable i de sanejament, beneficiant a un total de 172 municipis i 2 mancomunitats. “Són obres imprescindibles perquè les infraestructures hidràuliques estan molt envellides. De fet, molts municipis encara tenen conduccions de fibrociment i no ens podem permetre el luxe de perdre quasi la meitat de l’aigua que va per les canonades. En conseqüència, hem incrementat en 1 milió d’euros el pressupost, de forma que passem a invertir vora 8 milions per a la millora del cicle integral de l’aigua”, ha anunciat la vicepresidenta Maria Josep Amigó.

 

Mobilitat sostenible i educació ambiental

 

Des de la Delegació de Mobilitat Sostenible s’augmenta dels 600.000 fins al milió i mig d’euros el pressupost per a l’execució de vies de ciclovianants d’interés natural. “Estos itineraris vertebren el territori, fomenten la mobilitat activa i s’integren amb l’entorn, actuant també com a elements de protecció i conservació del patrimoni històric i cultural associat”, ha comentat la diputada de Mobilitat Sostenible, Dolors Gimeno.

 

Els projectes subvencionables han de maximitzar l’aprofitament d’infraestructures ja existents per a evitar l’obertura de nous camins i l’alteració d’hàbitats fins ara no transitats. Es poden recuperar antics traçats de ferrocarril, vies pecuàries o sendes en entorns riberencs i de titularitat pública. Una actuació també pot estar formada per nous trams discontinus que connecten amb trams ja existents. En general, la filosofia no és construir en la natura sinó aprofitar el que hi ha construït per a recuperar la connexió amb el medi.

 

Durant la presentació també s’ha anunciat la creació d’una nova línia de subvencions, que tindrà un pressupost de 400.000 euros, per a prioritzar la mobilitat dels vianants i fomentar les zones de trobada i de joc en els entorns escolars.

 

Una altra iniciativa que es llança per tercer any consecutiu és el programa 50/50, en el que actualment participen 60 centres. “Impulsem la seua implantació en les escoles públiques, amb una dotació de 208.000 euros, amb l’objectiu de reduir el consum, la factura energètica i les emissions gràcies a la participació de tota la comunitat educativa mitjançant sessions formatives pràctiques sobre estalvi energètic i ús responsable de l’aigua”, ha explicat Maria Josep Amigó.

 

En la segona fase de l’estratègia Reacciona 2022 es convocaran les subvencions per a la implantació dels Plans Locals de Gestió de Residus Domèstics i Assimilables, la redacció de projectes de vies de ciclovianants d’interés natural, els entorns escolars segurs i la gestió forestal i la prevenció d’incendis.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia