El Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat va donar aquest matí per finalitzada la preemergència per pluges i tempestes en els litorals de les províncies de Castelló i nord de València.

Es manté la preemergència per pluges en el sud de València, així com el risc groc a Alacant per pluges, fenòmens costaners i vents, en aquest últim cas, només en el litoral sud.

El 112 va informar que les precipitacions màximes en les últimes quatre hores de la matinada va deixar 72,8 litres per metre quadrat a Quesa; 72,3 a Cotes; 61,6 a Càrcer; 54,8 a Alzira, i 53,2 a Guadassuar 53, segons els registres de la Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet).

A més, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer va registrar 94,8 litres per metre quadrats a Quart de Poblet en quatre hores; 54,8 a Antella; 48,6 a Càrcer, 47 a Tous, i 35,6 a Vilamarxant.

Des de les 22.00 hores del dimarts 02 de maig fins a les 8.00 hores d’aquest dimecres, el telèfon únic d’emergències 112 de la Generalitat va atendre 1.563 crides relacionades amb l’episodi de pluges, i va gestionar 1.083 incidents.

València acumula una mica més de 232 litres de pluges en poc més de 24 hores

La ciutat de València va acumular 232,2 litres per metre quadrat en poc més de 24 hores a causa de la tempesta que va afectar aquesta zona, especialment a última hora de la vesprada d’aquest dimarts, i que va causar nombrosos problemes en el trànsit, corts en el metre i el tramvia i xicotetes inundacions.

El pluviòmetre de València va registrar 172.4 litres per metre quadrat des de les 09.00 hores del dimarts, que sumats als 59.8 de la matinada d’aqueix mateix dia, van donar un total de 232.2 litres en poc més de 24 hores, segons l’Agència Estatal de Meteorologia.

Aquesta jornada s’ha convertit en el dia de maig de més precipitació acumulada a la ciutat de València des que hi ha registres, superant al 25 de maig de 1871, i aquest maig és ja el de més precipitació acumulada a la ciutat, superant al del citat any del segle XIX.

La forta tempesta va obligar a rescatar a diverses persones de vehicles atrapats per l’aigua en les poblacions de Paterna, Alzira i Algemesí, i va suspendre durant diverses hores la circulació del metre i el tramvia, que ha quedat restablida a les 06.30 d’aquest dimecres, a més de tallar túnels i provocar inundacions.

La Universitat Politècnica de València ha suspés durant tot el dia de hui l’activitat presencial de tota la comunitat universitària al campus de Vera, mentre que la Universitat de València ha declarat nivell d’emergència 1, que implica que es manté l’activitat lectiva així com els exàmens programats, però la no assistència “per circumstàncies que justificadament impedisquen el desplaçament de l’estudiant als campus” no tindrà perjudicis sobre el rendiment acadèmic, i els exàmens es podran realitzarà en una data alternativa. La presencialitat es recuperarà aquest dijous.

Les províncies de València i Alacant i la meitat sud de la de Castelló romanen aquest dimecres en alerta nivell groc per precipitacions i tempestes que podrien acumular 20 litres per metre quadrat en una hora i 60 l/m² en dotze hores.

Els bombers realitzen una desena de rescats per les pluges a Paterna

El Consorci de Bombers de València va rescatar a prop d’una desena de persones en el terme municipal de Paterna que s’havien vist atrapades pel fort aiguat que va caure a última hora d’aquest dimarts en diferents punts de la Comunitat Valenciana.

Aquesta localitat ha sigut el punt que ha registrat més complicacions durant la passada nit, segons el Consorci, que ha auxiliat a alguns vehicles que s’havien quedat atrapats en una zona de barranc inundable, en el camí d’Algemesí, i ha rescatat a un total de set persones.

En la CV-31, els bombers han rescatat a un conductor d’ambulància que s’ha hagut de refugiar en el sostre del vehicle quan ha pujat el nivell de l’aigua en la carretera.

També a Paterna, han hagut de socórrer una dona que anava a peu i s’havia quedat envoltada d’aigua en la zona de l’estació de tren i que no podia eixir pels seus mitjans.

A pesar que en aquesta zona s’han produït les situacions més complicades, també s’han rebut altres avisos per a reduir l’aigua en edificis o sanejar arbres, entre altres incidències, en punts com Burjassot o Moncada.

A la província de Castelló, els bombers també han hagut d’auxiliar durant la vesprada del dimarts a alguns vehicles atrapats per la pluja a Nules i Oropesa, encara que tots els seus ocupants es trobaven en bon estat.

A Bétera, a causa de les inclemències meteorològiques l’Ajuntament ha indicat que està en procés de reparació dels carrers afectats per les pluges.

A més, el fort aiguat caigut durant la passada nit va provocar la caiguda del mur de l’habitatge del carrer Ermita, 17 de Riba-roja de Túria. L’ensulsiada es va produir sobre el carrer Eresma, sense haver de lamentar danys personals encara que si materials. El mur va caure sobre dos vehicles que van quedar totalment destrossats.

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga s’ha desplaçat aquest matí a la zona juntament amb l’arquitecta municipal i el cap de la Policia Local, que ja van intervindre anit després de conéixer el succeït.

Ara s’està a l’espera del peritatge dels danys i l’actuació de l’Ajuntament per a retirar els enderrocs de la calçada.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia