El segon diumenge de maig se sol celebrar a València el Dia de la Verge dels Desemparats. Per a l’ocasió s’organitza tot un programa d’actes festius de caràcter religiós a la capital del Túria, al voltant de la Basílica. Moltes són les persones devotes que s’acosten de diferents poblacions a la ciutat per a celebrar aquesta efemèride. De fet, la nit del dissabte hi ha pelegrins que ixen des de distintes localitats per a fer una caminada cap a la Catedral de València i assistir a la tradicional ‘Descoberta’ de la tradicionalment coneguda com a ‘Geperudeta‘. Aquesta verge arriba a despertar devoció tant en gent fervorosament creient com en gent que no practica habitualment la religió, donat que és la Patrona de València, el Campello, Gandia i Ibi.

En aquest sentit, a Bétera també podem trobar un bon nombre de fidels a la Geperudeta. Mostra d’açò, va ser el moment de l’arribada de la seua imatge pelegrina a la població el passat 12 d’octubre de 2018. Centenars de veïnes i veïns de Bétera va assistir a rebre-la. A més a més, diverses associacions festives locals van participar i van col·laborar en els actes preparats des de l’Església dels Desemparats de la localitat: les cinc comissions falleres (F.G.V. Est, F.G.V. Sud, La Barraca, Carraixet i L’Albereda), encapçalades per la Junta Local Fallera, les tres penyes de coets (Amics del Coet, Vol Lliure i Fogoners) i la colla de tabal i dolçaina ‘Xe que Burrà’.

El passat 27 de maig de 2021, la imatge peregrina de la Mare de Déu dels Desemparats també va passar de manera fugaç per alguns carrers i vies principals del municipi, sense avís previ amb la finalitat d’evitar aglomeració ciutadana, ja que ens trobàvem en plena pandèmia.

Durant dos anys, no s’han pogut celebrar com cal els actes en honor a la Mareta. Enguany s’han représ i, així hui, a banda de què totes les Amparos de Bétera celebren en la família el seu Sant també hi haurà moltes veïnes i veïns que assistisquen als actes religiosos preparats des de la citada Església dels Desemparats (Avinguda Constitució).

Aquest matí, es celebrarà la missa solemne a ‘La geperudeta’. En aquest sentit, la Colla de Campaners de Bétera realitzarà els tocs de campana pertinents a la celebració. Però, a més a més, aquesta vesprada tindrà lloc a la mateixa església una missa a les 19.00 hores i, seguidament, una processó al voltant de les 19.30 hores. La processó recorrerà, segons el previst, l’Avinguda Constitució, carrer Calvari, Marqués de Dos Aigües (Ermita), cap a Avinguda Constitució (tornant a la mateixa església). A més, en finalitzar la processó, tindrà lloc una dansà del Grup de Danses Gran Via de l’Est (al voltant de les 19.45 hores).

Els voltejos de Campana preparats per la Colla de Campaners de Bétera són els següents:

  • Desemparats

– 3 vols d’avís a missa (11.30, 11.45 i 12.00 hores), Glòria, elevació i final.

– 3 vols d’avís a missa (18.30, 18.45 i 19.00 hores), Glòria, elevació i final.

  • Processó

– Glòria en el moment isca la Mare de Déu de l’església.

– “Solos” de la campana grossa a la vista de la Mare de Déu des de el campanar.

– Glòria d’entrada a l’església.

– “Solo” de la grossa al cantar l’himne de la Mare de Déu

  • Ermita de la Divina Pastora

– Vols de processó a la vista de la Mare de Déu des de l’ermita.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia