La Generalitat Valenciana ha activat el Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana per a l’any vinent, que distribuirà una quantitat fixa de 10.000 euros per a tots els municipis de la Comunitat Valenciana, amb la finalitat de reforçar la prestació de serveis bàsics de proximitat.

Així ho ha anunciat el director general d’Administració Local, Antoni Such, que ha explicat que la mesura ha sigut acordada per la Comissió de Cooperació i Col·laboració del Fons de Cooperació Municipal celebrada aquesta setmana.

A més, Such ha assenyalat que la resta del fons es distribuirà mitjançant criteris de població, i que s’aplicaran correctors per a afavorir als municipis més xicotets de la Comunitat Valenciana i assegurar una gestió pública de qualitat.

El director general ha subratllat l’aposta de la Generalitat per impulsar el municipalisme i ha assenyalat que la quantitat fixa acordada per a 2023 és el triple de la qual va destinar el Fons de Cooperació l’any 2021, la qual cosa suposa haver passat de 3.000 a 10.000 euros per municipi.

PLA SECTORIAL DE FINANÇAMENT 2023

La comissió també ha aprovat el Pla de Sectorial de Finançament del Fons de Cooperació Municipal per a l’any 2023. El document reflecteix que existeix una gran disparitat en les transferències corrents que realitzen les diputacions provincials als municipis de la Comunitat Valenciana.

En concret, la Diputació de València transfereix 52 euros per habitant, la de Castelló 34 euros per habitant, i la Diputació d’Alacant transfereix 17 euros per habitant, la qual cosa segons Such “és injust i discrimina els municipis alacantins”.

El Pla Sectorial, que serà traslladat pròximament al Ple del Consell per a la seua aprovació, preveu que totes les diputacions provincials estiguen obligades a incloure en els seus pressupostos els mateixos recursos econòmics que disposa la Generalitat per al finançament dels municipis a través del fons de cooperació.

D’aquesta manera, el director general ha assegurat que es pretén “pal·liar la discriminació que pateixen els municipis alacantins per part de la seua diputació provincial, que s’ha negat reiteradament a participar en el desenvolupament del fons de cooperació”.

LLUITA CONTRA LA DESPOBLACIÓ

A més, la Generalitat ha acordat augmentar a 4 milions d’euros el Fons de Cooperació Municipal per a la Lluita contra la Despoblació per a 2023, que rebran 178 municipis de la Comunitat Valenciana que es troben en risc de despoblació.

La directora general de l’Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), Jeannette Segarra, ha destacat que la quantitat econòmica destinada a aquest fons ha augmentat al mig milió d’euros respecte a 2021, és a dir un 15%. Així mateix, ha explicat que el Consell ha flexibilitzat el criteri de població, de manera que qualsevol població amb menys de 300 habitants té dret a aquest fons.

Jeanette Segarra ha precisat que enguany també ha augmentat el nombre de municipis beneficiaris d’aquest fons, que passen de 160 a 178, i que es tracta d’unes subvencions “clau” per a aquestes poblacions perquè no tenen caràcter finalista i simplifiquen la labor administrativa d’aquests ajuntaments.

90% D’EXECUCIÓ PRESSUPOSTÀRIA

En l’elaboració del Pla Sectorial s’ha tingut en compte el marc financer de les corporacions locals i per a això s’ha analitzat l’execució pressupostària de l’exercici 2020, última liquidació disponible, que ha aconseguit el 90% d’execució, tant en el capítol de despeses com d’ingressos.

El director general ha valorat aquest elevat percentatge d’execució per part de les corporacions locals i ha felicitat el municipalisme valencià per la seua eficient gestió i “per la bona faena realitzada per a prestar bons serveis als ciutadans”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia