(EFE) Una votació entre els joves que organitzen les festes de ‘Fadrins’ en Riba-roja de Túria ha decidit que les dones no participen en la preparació de les de 2024, una decisió que no agrada a l’Ajuntament, que confia que “des del diàleg” se’ls puga donar accés perquè, si no és així, “ens replantejaríem la subvenció i les ajudes” que els ofereixen.

“Continuarem treballant per aconseguir que l’organització de les festes de 2024 puguen fer-la homes i dones”, ha assegurat a EFE Robert Raga, alcalde de Riba-roja de Túria, un municipi de prop de 22.000 habitants situada a la comarca del Camp de Túria.

Aquesta tradicional festa, que se celebra des de fa “noranta o cent anys”, segons Raga, és d’àmbit privat, té lloc durant el mes d’agost i inclou activitats dedicada als joves.

Les festes es programen amb dos anys d’antelació, i tradicionalment s’han encarregat de la seua organització els xics, però enguany un grup de dones ha demanat participar en l’organització de les de 2024 i, una votació entre els festers o clavaris majors ha decidisc que no poden fer-ho.

“Nosaltres respectem la votació però l’ajuntament continuarà treballant perquè en 2024 les dones també participen organitzant la festa. No és lògic que s’haja exclòs a les dones, en el segle XXI també poden participar quan ho desitgen”, afirma.

Segons l’alcalde, aposten per “mesures positives” com “implementar que tinga una millor subvenció i siga tot en positiu”, encara que si davant una demanda de voler entrar es negara l’accés, “l’Ajuntament es replantejaria la subvenció”.

Robert *Raga aclareix que es tracta d’una festa d’àmbit privat i que no està organitzada per l’Ajuntament, que si els ajuda amb una subvenció municipal, i que en origen era la festa a la Verge del Rosari (Els Fadrins) organitzada pels solters, mentre que les dones organitzaven la festa a la “Dolores” encara que posteriorment va agafar més força la primera festivitat.

També indica que no existeix “cap estatut ni cap acord que prohibisca que l’organitzen també dones” i recorda que quan ell va ser clavari major en 1987 si que van participar dones en l’organització de la festa, encara que va ser una cosa “excepcional”.

Tradicionalment les dones no s’han oferit per a organitzar-les, alguna cosa que ha canviat enguany quan un grup d’unes cinc dones ha intentat fer-lo, però en votar els festers han decidit vetar-les.

No obstant això, l’alcalde ha indicat que dialogaran amb els organitzadors del “Fadrins”, joves que tenen entre 18 i 19 anys, sobre la possibilitat que puguen participar dones en l’organització de les festes de 2024.

“Des del diàleg, perquè ací l’important no és la imposició sinó que els homes normalitzen que quan hi haja una sol·licitud de dones de la seua mateixa cinquena puguen participar”, assenyala.

Segons Raga, “encara que poguérem obligar-los tampoc seria convenient, és un tema pedagògic, encara que si que és veritat que han de saber que si no implementa aqueixes mesures les subvencions municipals no poden retribuir una festa que no accepta a les dones”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia