La Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, a través de la Direcció General de Fons Europeus, ha iniciat el procés de consulta pública per a l’elaboració del Programa Feder 2021-2027 de la Comunitat Valenciana, que estarà obert a tota la ciutadania fins al pròxim 23 de maig.

Amb aquest procés de consulta es pretén conéixer l’opinió i consensuar les principals línies d’inversió del Fons Europeu de Desenvolupament Regional en la Comunitat entre la ciutadania, entitats representatives i agents clau del territori, “perquè puguen realitzar aportacions respecte al document base programàtic realitzat fins a aquest moment i que serveix com a punt de partida per a l’elaboració definitiva del Programa Operatiu Feder Comunitat Valenciana”.

El director general de Fons Europees, Andreu Iranzo, ha subratllat que la cooperació i coordinació de la Generalitat amb la ciutadania, entitats i agents implicats “és clau per a planificar les mesures més adequades per a afrontar els reptes i necessitats de la Comunitat Valenciana en els pròxims anys, ja que la coordinació i el consens entre la societat civil dels projectes inclosos per a ser finançats amb fons europeus és una cosa que la Comissió Europea valora molt positivament”.

“Fruit d’aquestes consultes públiques que es plantegen en el si d’aquest partenariat es podrà alinear els programes i accions que s’inclouran en la proposta final del programa Feder 2021-2027 i que esperem presentar a la Comissió Europea a mitjan enguany”, ha explicat Andreu Iranzo.

Nova Programació

La Generalitat està dissenyant una nova programació de la inversió del Feder en la Comunitat Valenciana que aborde entre els principals desafiaments, una Europa més intel·ligent, basada en la transformació econòmica innovadora i intel·ligent; una Europa més verda i baixa en carboni, així com una Europa més social, en la qual s’aplique el pilar europeu de drets socials.

Les persones o entitats interessades poden consultar en la web de la Direcció General de Fons Europeus l’esborrany del Programa Feder 2021-2027 de la Comunitat Valenciana: consultar ací.

Així mateix, per a remetre les aportacions, opinions i observacions al Programa Feder 2021-2027 de la Comunitat Valenciana, tant la ciutadania com les entitats interessades poden emplenar, de forma guiada, una enquesta en aquesta adreça: consultar ací.

Igualment, es podrà participar en aquesta consulta pública enviant un correu electrònic a l’adreça: federcv2127@gva.es, o bé per correu postal a la Direcció General de Fons Europeus (Ref./ Feder 2021-2027), que té la seua seu en la Plaça Nàpols i Sicília, 10 de València.

Balanç Feder 2014-2020

Pel que respecta al Programa Operatiu 2014-2020 la Generalitat ha executat quasi la totalitat dels recursos ordinaris totals assignats, i a més ho ha fet dos anys abans que concloga el termini establit per la Unió Europea per a certificar aquestes actuacions, fixat el 31 de desembre de 2023.

En concret, dels 590.577.528 euros programats per a la Comunitat Valenciana, el Consell ja té certificats 590.580.726 euros, la qual cosa representa pràcticament el 100% dels fons, si bé encara és necessari aconseguir aqueix percentatge en tots els seus eixos.

Entre les actuacions amb major execució es troben les vinculades a la millora de la competitivitat de les pimes, amb 57,53 milions d’euros (103.92% d’execució); la transició cap a una economia baixa en carboni, amb 42,92 milions d’euros i una execució del 104,41%; així com l’eix sobre protecció mediambiental i recursos naturals, amb una certificació del 109,30% i 22,77 milions d’euros.

També cal destacar, per la seua quantia, l’eix sobre l’enfortiment i l’impuls a l’I+D+i, al qual la Generalitat Valenciana va destinar 366,62 milions, i que ja ha aconseguit un grau d’execució del 99,09%.

El director general de Fons Europeus, Andreu Iranzo ha agraït l’esforç de tots els òrgans gestors de fons europeus i ha incidit en què “la Generalitat és ja un referent consolidat de gestió eficient dels recursos europeus, tant dels vinculats al foment de l’ocupació, la lluita contra la pobresa i la formació, com dels recursos destinats a l’impuls de polítiques econòmiques, innovadores i mediambientals”.

Iranzo ha recordat que gran part de les noves actuacions que la Generalitat ha incorporat recentment al Programa Operatiu Feder 2014-2020 de la Comunitat Valenciana s’han alineat amb les línies estratègiques de la Unió Europea per a la recuperació postpandèmia i ha incidit en què “la diligent acció de la Generalitat en la gestió dels fons europeus ha permés que una part important dels recursos destinats a la lluita contra la COVID s’hagen finançat a càrrec del Fons Europeu de Desenvolupament Regional.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia