Diversos centenars de persones van col·locar ahir dissabte, 14 de maig, desenes de punts de votació a la ciutat de València  i municipis per a realitzar la consulta ‘Monarquia o República’ organitzada per la Plataforma Consulta Popular Estatal Monarquía o República.

Aquesta consulta no va tindre un caràcter vinculant, però es va realitzar amb la finalitat de ser una via d’expressió, participació ciutadana i un acte democràtic.

Aquesta consulta es va programar a nivell nacional i es va estar preparant (retardada per la pandèmia), des de fa dos anys. El organitzadors argumenten que “la majoria de la població actual no va tindre oportunitat de votar la Constitució de 1978; però qui sí que va poder fer-ho, no va tindre l’opció de triar sobre la forma d’Estat, ja que va ser furtat del debat en l’anomenada Transició democràtica. Ni en aquell moment ni posteriorment hem pogut decidir”.

La Plataforma està formada per col·lectius socials, ateneus, organitzacions  sindicals i polítiques, que donen suport a l’acció i també per altres persones d’esperit republicà però no vinculades a la política  “amb la finalitat d’impulsar aquesta consulta popular ‘Monarquia o República’ i que la ciutadania puga pronunciar-se sobre una d’aquestes dues opcions, perquè tenim dret a decidir sobre el que ens afecta”.

Així, a Bétera es va poder votar de 09.00 a 14.30 hores i a L’Eliana de 10.00 a 15.00 hores. Les urnes de Bétera es van col·locar a la plaça del Mercat del municipi, davant l’Ateneu de Bétera. Des dels 16 anys d’edat van poder votar totes aquelles persones interessades.

A les taules on es van ubicar les urnes hi havia uns papers o es plasmava l’opció de Monarquía o República, perquè es votara una opció o un altra.

Segons ens ha informat la presidenta de l’Associació per la Nova República de la localitat, Mª José Messeguer, a Bétera es van comptabilitzar 146 vots, 142 d’ells a favor de la República i 04 d’ells a favor de la Monarquía.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia