El passat 04 de maig es van fer públiques les xifres d’atur del mes d’abril. El secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, va valorar les xifres d’atur registrat d’abril en la Comunitat Valenciana fetes públiques pel Ministeri de Treball i Economia Social i que reflecteixen una disminució de 3.246 persones inscrites en Labora.

Nomdedéu va qualificar les xifres de “molt positives” ja que, com va ressaltar, “abril deixa la segona baixada més intensa de l’atur registrat des que tenim dades (-20,2%)”.

El director general de Labora va detallar que el millor comportament s’ha registrat en el sector agrícola (-1,80%) i al sector serveis (-1,38%), mentre que va augmentar lleugerament el nombre de persones desocupades en la indústria (+0,22%) i sense ocupació anterior (+2,28%).

D’altra banda, Enric Nomdedéu va destacar especialment “l’important augment de la contractació indefinida, amb 71.901 nous contractes”. “De fet, va informar que, un de cada dos nous contractes signats en la Comunitat Valenciana ha sigut indefinit (49,8%), la segona major xifra històrica.

Quant a l’afiliació a la Seguretat Social (amb el nombre de persones efectivament donades d’alta treballant) la Comunitat Valenciana és la quarta autonomia amb un major increment (+14.360).

“La Comunitat Valenciana continua consolidant la recuperació econòmica i de l’ocupació, amb una millora notable tant en termes de llocs de treball creats com de la qualitat d’aquests”, va concloure Nomdedéu.

Falten 15.000 conductors per al transport de mercaderies a Espanya

L’endemà, el 05 de maig, la patronal del transport de mercaderies per carretera xifrava en al voltant de 15.000 els conductors que falten en el sector per a cobrir la demanda actual de treball, un número que pujarà en un futur pròxim perquè la mitjana d’edat se situa en els 50 anys i hi ha poca renovació.

Per a afrontar aquesta situació, els transportistes volen convertir aquesta professió en “més atractiva” per als joves mitjançant millors condicions laborals, salaris més alts i la creació d’un grau mitjà de Formació Professional (FP).

“Hi ha diverses activitats amb escassa demanda d’ocupació. Els nostres conductors tenen una mitjana de 50 anys i veiem que hi ha molt poca renovació perquè els joves no veuen atractiva la professió” a pesar que encara continua havent-hi entre “un 14 o 15 per cent d’atur”, va explicar el president de la Confederació Espanyola de Transport de Mercaderies (CETM), Ovidio de la Roza.

De la Roza també va subratllar que es tracta de “un sector vital i essencial” perquè el 90 per cent de les mercaderies es traslladen a Espanya per camió, “molt per davant i a anys de distància del ferrocarril”, la qual cosa fa que “si es deté la carretera, es per a tot”.

Ocupació en Turisme

D’altra banda, el 09 de maig es va publicar que l’ocupació turística va augmentar en 349.730 persones al tancament del primer trimestre de l’any enfront del mateix període de 2021, amb el que un 40% dels llocs de treball creats en el conjunt de l’economia en aqueix període es va concentrar en aquest sector, que ocupa a 2,428 milions de persones.

Són xifres més positives que les de l’economia íntegrament, on el número d’ocupats va disminuir en el primer trimestre en 100.200 persones, fins als 20,084 milions d’empleats.

Segons les dades de l’Enquesta de Població Activa (*EPA) de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) difosos per Turespaña, la taxa d’atur de les branques d’activitat lligades al turisme va baixar 2,4 punts percentuals des del tancament del primer trimestre de l’any passat, fins al 11,8% en acabar març d’enguany.

L’augment interanual de l’ocupació en el sector es va situar en el 16,8% de manera que el turisme representa el 12,1% dels llocs de treball totals de l’economia espanyola.

Es tracta del quart trimestre consecutiu en què el percentatge d’aturats sobre treballadors actius en el sector turístic descendeix en termes interanuals, destaca Turespaña en una nota.

L’increment de l’ocupació es va donar tant entre els assalariats (18,8%) com entre els autònoms (9,5%) i en totes les branques turístiques, excepte en el transport de viatgers, on es va contraure un 7,1%.

Al març es van crear 1.273 empreses en la C.Valenciana, el 5,3% més

El 12 de maig es va fer públic que en el mes passat març es van crear 1.273 empreses en la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa un increment del 5,3% respecte al mateix mes de l’any passat, en tant que es van dissoldre 169 mercantils, un 9% més.

En el conjunt d’Espanya es van crear al març 11.071 empreses a Espanya, la xifra més alta des d’abril de 2008, la qual cosa suposa un increment del 0,6% respecte al mateix mes de 2021 i encadena cinc mesos a l’alça, mentre que la dissolució va augmentar un 19,9% amb la desaparició de 2.557 societats.

Segons les dades publicades dijous passat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), del total de societats dissoltes al març, el 69,3% ho van fer voluntàriament, el 21,3% per fusió i el 9,4% restant per altres causes.

El capital total subscrit per a la constitució de les noves empreses va ser de 391 milions d’euros, la qual cosa suposa un descens anual del 7,1%, i respecte al capital mitjà subscrit, es va situar en 35.369 euros, un 7,6% menys.

D’altra banda, al març van ampliar capital 2.865 societats mercantils, un 2,6% menys que en el mateix mes de 2021, al mateix temps que el capital subscrit va descendir poc més del 50% i va superar els 2.218 milions d’euros i el capital mitjà va baixar un 48,9% en taxa anual (774.218 euros).

El 19,6% de les societats mercantils creades al març correspon al sector del comerç i el 16,2% al de les immobiliàries, financeres i segurs, detalla l’INE.

El sector de la construcció, clau com a impulsor d’ocupació

El 13 de maig, també es va publicar que el sector de la construcció en Comunitat Valenciana ha consolidat en 2021 el seu paper impulsor tant en ocupació com en creació d’empreses inscrites en la Seguretat Social, ja que va aconseguir els 133.854 treballadors i les 15.636 empreses.

Segons el butlletí anual d’estadístiques de l’Observatori Industrial de la Construcció, en 2021 va haver-hi un augment del 4,6% en el número d’afiliats/as, una pujada del nombre de contractes del 3,8%, un increment del 61,1% en la licitació i del 2,9% en els visats en la Comunitat Valenciana.

El nombre mitjà d’afiliats a la Seguretat Social en construcció va aconseguir els 133.854 treballadors (90.333 en Règim General i 43.521 Autònoms), la qual cosa suposa un increment del 4,6% respecte a l’any anterior i un 4,9% respecte a 2019, segons dades del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Pel que fa a les empreses de construcció inscrites en la Seguretat Social, en 2021 van augmentar un 5% respecte a 2020 i un 5,1% respecte a 2019, i les 15.636 inscrites suposen el 10,5% del total d’empreses de la Comunitat Valenciana.

Per províncies, València és la que concentra el major nombre d’empreses del sector (amb 75.056), seguida d’Alacant (59.048) i Castelló (18.886), segons fonts de la Fundació Laboral de la Construcció.

Les empreses del sector van realitzar un total de 102.973 contractes de treball durant 2021, cosa que significa que el volum de contractació va créixer un 3,8% en comparació amb 2020, i va decréixer un 7,7% respecte a 2019.

Segons dades del Servei Públic d’Ocupació Estatal, entre les ocupacions amb un major nombre de contractes en 2021 encapçalen el llistat els obrers amb 37.269 contractes (un 36,2% sobre el total), seguit de peons de la construcció d’edificis (12.945) i electricistes de la construcció i afins (4.280).

Les que més han augmentat respecte a 2020 van ser els peons de les indústries manufactureres (un 35,2%) i empleats administratius amb tasques d’atenció al públic no classificats sota altres epígrafs (22,9%).

Dades d’atur a Bétera el mes d’abril

Finalment, fa uns dies també es van publicar les dades d’atur del mes d’abril en el municipi de Bétera, els quals es poden consultar en el següent enllaç: clic ací.

El total de persones parades va ser de 1.290:  59 homes menors de 25 anys, 173 homes d’entre 25 i 44 anys, 297 homes de 45 o més de 45 anys, 39 dones menors de 25 anys, 252 dones d’entre 25 i 44 anys  i 470 dones de 45 o més de 45 anys.

El sector serveis va comptabilitzar el major nombre d’aturats amb 987 aturats. En la resta de sectors aquest va ser el nombre d’aturats registrats: 32 agricultura, 122 Indústria, 120 construcció i 29 sense ocupació anterior.

Per a fer la comparativa, el mes de març a Bétera, el total de persones parades va ser de 1.298 (8 més que a l’abril):  56 homes menors de 25 anys (3 menys que a l’abril), 174 homes d’entre 25 i 44 anys (1 més que a l’abril), 302 homes de 45 o més de 45 anys (5 més que a l’abril), 41 dones menors de 25 anys (2 més que a l’abril), 255 dones d’entre 25 i 44 anys (3 més que a l’abril)  i 470 dones de 45 o més de 45 anys (les mateixes que a l’abril).

El sector serveis va comptabilitzar el major nombre d’aturats amb 992 aturats (5 més que a l’abril). En la resta de sectors aquest va ser el nombre d’aturats registrats: 27 agricultura (5 menys que a l’abril), 120 Indústria (2 menys que a l’abril), 130 construcció (10 més que a l’abril) i 29 sense ocupació anterior (els mateixos que a l’abril).

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia