Cada 16 de maig se celebra el Dia Internacional del Celíac. La finalitat és la de divulgar informació sobre aquesta condició que afecta aproximadament l’1% de la població mundial, la prevalença de la qual s’ha multiplicat en els últims vint-i-cinc anys.

Així mateix, aquesta data pretén sensibilitzar i conscienciar a la població sobre la celiaquia i els seus símptomes, fent èmfasis en la importància de la detecció precoç i tractament oportú d’aquesta malaltia.

La Celiaquia és una condició hereditària caracteritzada per una intolerància permanent a les prolamines del gluten, una fracció proteica continguda en els següents cereals: blat, avena, ordi i ségol (TACC).

Consisteix en la inflamació crònica de la mucosa de l’intestí prim en persones amb predisposició genètica a la malaltia. Això disminueix la capacitat d’absorció de nutrients de l’organisme.

Aquesta malaltia pot aparéixer des del moment en què s’incorpora per primera vegada aliments que contenen glútens a l’alimentació fins a l’adultesa avançada, condicionant la qualitat de vida de les persones afectades i el seu grup familiar.

En aquest sentit, cal indicar que un equip d’investigadors la Universitat Politècnica de València (UPV), pertanyent a l’Institut Interuniversitari de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM), ha desenvolupat un nou test per a la indústria alimentària que permet detectar gluten en els aliments de manera senzilla, ràpida i barata amb l’ajuda d’un telèfon mòbil.

El treball de Luis A. Tortajada-Genaro, María Isabel Lucío i Ángel Maquieira ha sigut publicat en la revista especialitzada *Food Control i es troba en fase de prototip.

Prop de l’u per cent de la població mundial pateix malaltia celíaca, un trastorn complex i autoimmune causat per la ingestió de gluten, per al qual no existeix tractament més enllà de la seua eliminació de la dieta.

Per això, la detecció de gluten abans que el producte arribe al consumidor és fonamental per a garantir la seguretat alimentària i evitar possibles problemes de salut en les persones celíaques.

“El nostre prototip està ideat per a ajudar a controlar els aliments des del moment en què es produeixen, de manera que quan arriben a la taula siguen cent per cent segurs per al consumidor, en aquest cas, les persones celíaques. El seu principal avantatge és la seua senzillesa d’ús i els seus temps de resposta”, apunta Tortajada-Genaro, investigador de l’Institut IDM de la UPV.

“Actualment, per a fer aquestes anàlisis es requereix de personal especialitzat, cal portar la mostra a laboratori, etc, i menys de cinc hores no es tarda a tindre el resultat. En canvi, amb el nostre sistema, podríem saber si un aliment té o no té gluten en menys de dues hores”, afig.

El sistema dissenyat per l’equip de la UPV és un test colorimètric en el qual el canvi de color -en aquest cas, a roig- indica la presència de gluten en l’aliment.

“El procés és molt senzill: prenem una mostra d’aliment, la triturem, extraiem l’ADN i amplifiquem. Una vegada preparada la mostra, la mesclem en un vial amb nanopartícules d’or, que actuen com a revelador i, en tot just 10 minuts, està llesta per a mesurar i és ací on entra en joc el telèfon mòbil”, apunta Tortajada.

De manera similar als test d’antígens tan en voga actualment, per a l’anàlisi de l’aliment amb aquest mètode de la UPV basten tres gotes de la mostra, que es depositen sobre una membrana de plàstic, i a la qual se’ls fa una foto amb el mòbil.

“A partir d’aplicacions disponibles en el mercat, podem descompondre el color en els tres colors primaris: roig, veure i blava -descomposició RGB-. Com més roig estiga, més concentració de gluten hi haurà en aqueix aliment. Així, d’aquesta manera ràpida i senzilla podem arribar a detectar la presència o no de gluten en l’aliment, i fins i tot el seu nivell de concentració”, destaca Tortajada.

A més de per a la detecció de gluten, l’equip de l’Institut IDM ha aplicat aquest nou test per a evitar fraus en la indústria alimentària, en concret per a detectar possibles adulteracions de productes carnics.

“Durant l’elaboració d’uns certs productes carnis, per a millorar les seues propietats, s’afigen cereals, si bé la normativa estableix un límit. En el nostre cas, apliquem el test per a la detecció d’un gen específic d’aquests cereals, amb l’objectiu de controlar que no se supere aqueixa quantitat màxima”, explica Luis A. Tortajada.

Per a l’investigador de la UPV, els resultats obtinguts en els seus laboratoris en tots dos casos “demostren que el sistema de biodetecció desenvolupat és molt competitiu, i que permetria un millor control dels productes”.

“Es tracta d’un sistema que respon a les demandes de la indústria alimentària i dels consumidors i que contribueix a garantir la qualitat dels aliments en tot moment, seguint l’estratègia ‘from Farm to fork’, o cosa que és el mateix, des de la granja fins a la forqueta, fins que arriba a les nostres taules”, conclou Tortajada.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia